Linkovi

Sustav za praćenje aviona u stvarnom vremenu - ključan za buduće letove


Kad je let 370 avionske kompanije Malaysia Airlines nestao nad Indijskim oceanom u martu 2014, svijet je bio u šoku što danas avioni nisu konstantno praćeni pa se o njihovoj lokaciji može samo nagađati. Jedna kanadska kompanija razvila je poseban sustav koji može pratiti avion s velikom preciznošću.

Kontakt s putničkim avionom na letu MH370 izgubljen je manje od jednog sata nakon što je napustio aerodrom u Kuala Lumpuru, na putu za Peking. Neko vrijeme, pratio ga je radar malezijske vojske i satelitski sustav Inmarsat, koji periodično provjerava status avionskih motora. Avion je promijenio putanju, i, letjevši nad Indijskim oceanom, nestao. Crne kutije s tonskim zapisima nikad nisu pronađene.

Ishod svega bio bi drugačiji da je zrakoplov bio opremljen sa sustavom za praćenje situacije, poput onog koji proizvodi kanadska kompanija Flyht. Njen glavni direktor Thomas Schmutz govorio je za Glas Amerike putem Skypea:

''Bilo bi idealno da je zrakoplov imao ugrađen sustav koji nije mogao biti isključen, a koji je mogao izvještavati o razvoju situacije u avionu.''

Automatizirani sustav izvještavanja podataka o letu kompanije Flyht - poznat kao AFIRS - radi pomoću mreže komunikacijskih satelita s nižim orbitama IRIDIUM, koja pokriva cijelu planetu.

Sustav instaliran u avion prikuplja podatke iz ugrađenih senzora i ostalih informacijskih sustava, i odašilje ih poslužitelju na Zemlji.

''Ako nešto krene po krivu tijekom rada aviona, možemo uzeti iste podatke koji se nalaze u crnoj kutiji i emitirati ih putem nisko orbitirajućih satelitskih konstelacija,'' pojašnjava Thomas Schmutz.

Praćenje svih sustava u avionu ima i druge pozitivne strane.

''Na primjer, naš program goriva za let pratit će osam različitih parametara na avionu i pružiti povratne informacije operateru aviona o tome kako bi drugačijim ponašanjem mogli smanjiti potrošnju goriva,'' ističe Thomas Schmutz.

Avionske kompanije mogu tim putem primati logove leta, podatke o stanju motora, čak i o stanju trupa i krila aviona. Ako unaprijed znaju koji od tih sustava zahtijeva popravak ili zamjenu, avionske kompanije mogle bi uštedjeti mnogo novca.

Crne kutije su još uvijek obavezne, ali AFIRS se počeo rutinski ugrađivati u brojne nove zrakoplove, uključujući i Airbus A320, A330, kao i one u proizvodnji kanadske tvrtke Bombardier.

Sustav za praćenje aviona u stvarnom vremenu - ključan za buduće letove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG