Linkovi

Da li će Distrikt Kolumbije postati 51. američka savezna država?


Ovog novembra, Distrikt Kolumbije održat će referendum o tome da li bi taj distrikt, odnosno Washington DC, trebao postati 51. američka savezna država. Raniji slični pokušaji uspostavljanja države bili su bezuspješni, ali ponovna inicijativa ohrabrila je i pristalice i kritičare ove ideje.

Josh Burch dobro zna što znači nekadašnji revolucionarni slogan iz 1776. godine: nema oporezivanja bez zastupanja!

''Kad sam bio navršio 18 godina, znao sam kako je to kad nemate pravo glasa koji je važan i zbog toga ne mogu samo mirno sjediti po strani i gledati kako mi djeca navršavaju 18, a da se ne potrudim da budu tretirani kao punopravni američki građani,'' pojašnjava Josh Burch.

Burch, rodom iz Washingtona, osnovao je Neighbors United for DC Statehood, dio pokreta koji je začeo gradonačelnik, a čiji je cilj stanovnicima Distrikta Kolumbije dati pravo glasa.

Ustavom je Kongresu dodijeljena vlast nad područjem ne puno većem od deset kvadratnh milja, iz kojeg će se upravljati zemljom.

Taj distrikt je sada dom više od 700 tisuća ljudi koji plaćaju poreze, ali kojima je uskraćeno pravo glasanja za predsjednika, do 1961. godine. Ni danas nemaju svoje predstavnike na Capitol Hillu, iako njihovi senatori i zastupnici u sjeni smiju sudjelovati u debatama.

Senator u sjeni Paul Strauss kaže da je državnost najbolji način da se stanovnicima Distrikta daju puna prava:

''Stanovnici DC-ja služe u vojsci, plaćaju pune savezne poreze, rade u raznim državnim službama, i uskratiti im jednakost koju imaju Amerikanci u 50 saveznih država naprosto je krivo.''

A pristaše ističu da DC ima više stanovnika nego države Vermont i Wyoming, a te države imaju isti broj zastupnika u Senatu kao i gusto naseljene države poput New Yorka i Kalifornije.

Međutim, pokret ka državnosti ima i velik broj protivnika.

Roger Pilon, osnivatelj i direktor Centra za ustavne studije pri Institutu Cato, kaže da je pretvaranje Distrikta Kolumbije u državu neustavno:

''Najveći problem je što pod doktrinom sabirnih i ograničenih vlasti savezna vlada nema moć kreiranja nove države.''

Najjači argument protivnika je stranačke prirode. Stanovnici DC-ja, na izborima na nivou grada, na službene položaje tradicionalno biraju demokrate, pa bi stjecanje državnosti zagarantiralo veći broj demokrata u Kongresu.

Ova će se debata nastaviti u novembru, kad će žitelji Distrikta Kolumbije glasati o planu koji je predložio Odbor o državnosti Nove Kolumbije. Time bi vladine zgrade poput Bijele kuće i Kongresa postale dio puno manje savezne enklave, dok bi ostatak onoga što je trenutno Distrikt Kolumbije postalo savezna država Nova Kolumbija.

Da li će Distrikt Kolumbije postati 51. američka savezna država?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG