Linkovi

Američki muslimani gnjevni na Donalda Trumpa


Američki muslimani gnjevni na Donalda Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Muslimani gnjevno reagiraju na pozive republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da se uvedu ograničenja na imigraciju muslimanima, kao i na njegovu nedavnu svađu s muslimanskom obitelji poginulog američkog vojnika. Sam kandidat kaže da ga brine terorizam i da ne kritizira muslimane, ali, kako javlja novinar Glasa Amerike Mike O'Sullivan, neki američki muslimani ga optužuju da je prešao liniju između debate i govora mržnje.

Muslimani se mobiliziraju i javno progovaraju na sajtovima društvenih medija. Poziv Donalda Trumpa da se privremeno zabrani ulaz u Ameriku ljudima iz nekih većinskih muslimanskih zemalja izazvao je prijekor jednog američkog muslimana koji Trumpove komentare naziva 'uspaljivačkim'.

NAVEED MERCHANT, AMERIČKI MUSLIMAN: "Ova sada klima u zemlji je kao da smo svi u prepunom kinu i netko viče 'vatra!', to izaziva paniku."

Ali, Trumpova kampanja ukazuje na muslimanske pristalice.

SAJID TARAR, AMERIČKI MUSLIMAN: "Sigurnost Amerike je prioritet broj 1 za Donalda Trumpa. Za mene, američkog muslimana, to je takošer prioritet broj jedan."

Trump kaže da ima za metu terorizam i dijelove svijeta koji rađaju terorizmom. Ali, njegovi muslimanski kritičari kažu da on poistovjećuje terorizam sa religijom.

HUSSAM AYLOUSH, SAVJET ZA AMERIČKO-ISLAMSKE ODNOSE, putem Skypea: "To ustvari normalizira antimuslimanske osjećaje, normalizira antimuslimansku retoriku, jer ako tako nešto govore istaknute ličnosti onda očito mora biti u redu da se to govori."

No, čovjek koji je došao iz Pakistana prije 50 godina ima povjerenja u birače.

RAFIQUE AHMED, AMERIČKI MUSLIMAN: "Većina Amerikanaca su inteligentni ljudi i nadam se da prepoznaju koliko mnogo su muslimani doprinijeli ovoj zemlji."

Baš kao i otac poginulog muslimanskog američkog vojnika, i jedan kurdski imigrant ima povjerenja u američki ustav.

TIMAR AHMED, AMERIČKI MUSLIMAN: "Sve religije, sva plemena, nije bitno odakle je tko došao, kakvog je porijekla. Tako dugo dok prihvaćamo i popštujemo Ustav Sjedinjenih Država, pripadamo ovoj zemlji."

Prema anketi iz marta ove godine, Trump uživa podršku samo 11 posto muslimana u Americi. Novije ankete nema, ali mnogi muslimani kažu da je ta podrška otada još više opala

XS
SM
MD
LG