Linkovi

Izbjeglica od rođenja napokon ima svoju domovinu


Awadh Alsrya, dijete palestinskih roditelja iz Iraka, nikada nije imao domovinu. Točnije, sve dok nije došao u Sjedinjene države. Američkim državljaninom postao je na Dan nezavisnosti, sa svojih 58 godina.

Awadh Alsrya ovaj je trenutak čekao više od 50 godina. 4. jula, na američki Dan nezavisnosti, položio je zakletvu za američko državljanstvo, zajedno sa svoja dva sina i 80-ero drugih u gradu Charlottesville u Virginiji.

''Ovaj dan će od sada biti moj rođendan. Imat ću dva rođendana: prvi, kad sam zaista rođen u Iraku, i drugi, 4. jula,'' kaže Awadh Alsrya.

Rođen u Iraku, od palestinskih roditelja, Alsrya nikad nije imao državljanstvo. Oduvijek je bio izbjeglica. On dodaje:

''Kad sam položio test za državljanstvo, rasplakao sam se jer sam o tome sanjao 58 godina. To je dugo vremena. Čekao sam i čekao...''

S obitelji je živio u Bagdadu, gdje je sa svojim iračkim poslovnim partnerom uspješno vodio jednu samoposlugu. Onda je buknuo rat u Iraku 2003. godine, a nakon njega niz sektaškog nasilja.

''Svakog dana, kad bih otvorio vrata, ugledao bih mrtva tijela na ulici. Kad bih išao na posao, vidio bih mrtva tijela....to se ne može zvati životom.''

Kad je poslovni partner ubijen, a njegova žena pogođena u rame, Alsrya i njegova obitelj spakirali su kofere i napustili Bagdad.

''Sve sam pozatvarao. Ništa mi nije bilo potrebno. Izgubio sam sav novac, cijeli svoj biznis. Samo sam želio spasiti svoje sinove i obitelj, kako bi svi preživjeli. Jer, rekao sam sam sebi, samo dan kasnije, ili tjedan ili mjesec dana kasnije, moji bi sinovi mogli poginuti,'' kaže Alsrya.

Tri i pol godine živjeli su u izbjegličkom logoru u iračkoj pustinji blizu Sirije. Nestašice vode, paklene vrućine, ekstremne hladnoće i povremeni požari koji bi progutali šatore koji su im služili kao krov nad glavom, bili su dio svakodnevnog života.

Obitelj je stigla u Sjedinjene države prije šest godina, putem programa State Departmenta za izbjeglice, i naselila se u Charlottesvilleu u Virginiji.

''Vjerujte mi, prvog dana kad sam stigao u Ameriku, ne znam što se to točno dogodilo u meni, ali odmah sam osjetio da je to moja zemlja.''

Od njegovog dolaska, Alsrya radi u jednoj samoposluzi, u istoj grani kao nekada u Iraku. I jedan od njegovih sinova, koji je sad na koledžu, radi tamo na pola radnog vremena.

''Volim ovaj posao. Želim se odužiti Americi jer ona mi je pružila državljanstvo. Želim joj dati više. Šest godina, sve do sada, nisam uopće koristio godišnji odmor,'' kaže Alsrya.

To je dobar život.

''Evo vidite, tu sam, u svojoj kući. Sretan sam. Ali u Iraku, ljudi ne mogu ovako stajati izvan svoje kuće jer bi ih netko mogao upucati.''

Nedugo nakon što su postali američki državljani, otac i njegovi sinovi sa ponosom su podnijeli prijave za američke pasoše - njihove prve pasoše u životu.

''Neka mi Bog da da još poživim, vratit ću Americi još više...Više, zato jer mi je Amerika pomogla da ostvarim svoj san,'' dirljivo kaže Awad Alsrya.

Izbjeglica od rođenja napokon ima svoju domovinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG