Linkovi

Donald Trump: "Ako budem izabran, dobro cu se slagati sa Putinom"


Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump umanjuje svoje komplimente Rusiji I njenom autoritarnom lideru Vladimiru Putinu, jer ga je takva retorika dovela u nevolje. Nakon što je pozvao Rusiju da pronađe 30 hiljada nestalih email poruka svoje demokratske suparnice Hillary Clinton, Trump je reporterima rekao da ne poznaje Putina I da ga nikada nije nazvao velikim liderom, već samo onim koji je bolji od predsjednika Baraka Obame.

Na samom početku svoje predsjedničke kampanje, Trump je rekao da će se, ako bude izabran, dobro slagati sa Putinom.

Kada mene ljudi vole, I ja volim njih. Čak I Putina. Oni žele da ja odbacim Putina, a on je rekao, Trump je genije, on će biti sljedeći lider, kaže Donald Trump.

Ruski predsjednik je na to odgovorio sa oprezom.

Trump je ekscentrik. Nisam ga ni na koji način drugačije opisao. Ali ono na što obraćam posebnu pažnju I što posebno pozdravljam I ne vidim ništa loše u tome je da je Trump rekao da je spreman u potpunosti obnoviti rusko američke odnose. Šta u tome vidite loše. Mi to svi pozdravljamo, zar ne, rekao je ruski lider.

Obični Rusi su malo otvoreniji o onome šta misle o Trumpu.

Ne smatram ga pozitivnom osobom. Smatram da predsjednik mora biti skroman, suzdržan I ne toliko emotivan. Poput našeg Putina, kaže Galina, inžinjer.

Oni nisu sigurni da Trump može znatno izmijeniti odnos između Sjedinjenih država I Rusije.

Ako Trump postane novi predsjednik, to će možda imati utjecaj na naše odnose sa Sjedinjenim državama, ali ne veliki. Ono što je važno je platforma kandidata, a ne njihova želja da izazovu šok. To nije nešto što se treba razmotriti kada se bira predsjednik, kaže Kristina.

Trump nije osoba kakvu bi Putin želio vidjeti, kaže ruski novinar Mikhail Zygar.

Putin se vjerovatno nada da bi sa Trumpom bilo moguće podijeliti svijet na sfere utjecaja, ali ne smatram da je Trump takva vrsta osobe, kaže Mikhail Zygar.

Ali demokratski nacionalni odbor I kampanja Hillary Clinton su ove sedmice optužili Moskvu da je upala u njihove servere kako bi ukrala email poruke koje su nagovještavale da su čelnici stranke išli u korist Clintonove u poređenju sa njenim protivnikom Bernijem Sandersom, I američka vlada te navode uzima za ozbiljno. A mediji također istražuju Trumpove poslovne veze sa Rusijom. Jučer je Trump rekao da je bio sarkastičan kada je pozvao Rusiju da potraži emailove Hillary Clinton, a također se I udaljio od hvalenja Putina.

XS
SM
MD
LG