Linkovi

Filadelfija, epicentar američke revolucije


Filadelfija, rodni grad SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Jedan od slogana koji se najčešće čuo za vrijeme konvencije demokrata u Filadelfiji bio je „Let's make history again“, odnosno približno 'Idemo ponovo u povijest', čime se priziva uloga koju je taj grad odigrao u osnivanju Sjedinjenih Američkih Država, u osamnaestom stoljeću. Kako je javio novinar Glasa Amerike Kane Farabaugh, lokalne institucije su otvorile svoja vrata da bi uzbuđenje konvencije iskoristile da privuku posjetioce i ponude im nešto više od puke lekcije povijesti.

Treba mnogo da bi se impresioniralo historičara Davida Eisenhowera. On je, uostalom, unuk predsjednika Dwighta Eisenhowera i zet predsjednika Richarda Nixona, on je odrastao u Bijeloj kući, okružen historijom.

Ali, povijest Filadelfije, i trenuci poput onog kad je posjetio najpoznatiju znamenitost grada, Independence Hall, ostavljaju najdublji dojam.

DAVID EISENHOWER, HISTORIČAR: „Gledajući naokolo, na sjedala, shvaćajući gdje se nalazim, to je stvarno bilo upečatljivo. Nezaboravno.“

A to je zato što ovo nije samo historijska građevina, to je epicentar američke revolucije, mjesto gdje su lideri zemlje zacrtali put ka novoj naciji. „To je proslava porijekla Amerike,“ kaže Eisenhower.

LEE ARNOLD, PENNSYLVANIA HISTORICAL SOCIETY: „Tri ključna dokumenta koji predstavljaju zakonske temelje naše zemlje – Deklaracija nezavisnosti, Članci konfederacije i Ustav – svi su bili napisani ovdje. Nitko drugi to ne može reći.“

Također, nitko drugi ne može reći da posjeduje rane nacrte tih dokumenata osim Povijesnog društva Pennsylvanije.

Oni su izloženi javnosti u sklopu akcije nazvane „PoliticalFest“ koja promovira povijest Filadelfije desecima hiljada ljudi koji su ovdje zbog demokratske nacionalne konvencije.

A, u Bibliotečnom društvu Filadelfije, posjetioci mogu vidjeti knjigu u koje je bilješke upisao Thomas Jefferson, uvojak kose Georgea Washingtona, te gipsanu masku Abrahama Lincolna, napravljenu za njegova života.

Lee Arnold se nada da će posjetiocima ostati u sjećanju više od same povijesti koja se dogodila na konvenciji. „Želim da svatko tko je došao u Filadelfiju ode odavde s više znanja, želim da nauče nešto novo.“

A mogli bi otići i s više i od lekcije iz povijesti, zahvaljujući jedinstvenoj zbirci Historijskog društva Pennsylvanije. „Mi smo jedna od najvećih genealoških biblioteka u zemlji. Skupljamo genealogiju iz svih saveznih država istočno od Mississippija,“ kaže Arnold.

Među mnogim povijesnim dokumentima je i podugačak memoar o životu vojnog lica u kolonijalnom New Yorku, koji je rukom napisao jedan oficir Kontinentalne armije, 1776. Potpis na ovom 240 strana dugom rukopisu pripada pukovniku Samuelu Atleeju, koji je služio pod generalom Georgeom Washingtonom tokom Revolucionarnog rata.

XS
SM
MD
LG