Linkovi

Bosna, iz ugla stranaca


Na sarajevskoj Baščaršiji, neke zanatske radnje turistima nude i nesvakidašnje suvenire. Kad ih pogledate izbliza, otkrijete da su zaista neobični. To su objekti, ostaci krvavog rata, podsjetnici na ne tako davnu burnu prošlost Bosne i Hercegovine.

Kako nas drugi vide
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Graver i zanatlija Kenan Hidić je sakupio dijelove oružja i metke iz rata i pretvorio ih je u uspješan i unosan poslovni poduhvat. Čahure od metaka pretvara u kemijske olovke. Ispražnjena kućišta granata i protivavionskih raketa preinačuje u predmete za svakodnevnu upotrebu.

Na kraju rata, sredinom 1990-ih godina mnoga područja su bila prekrivena hiljadama razbacanih raketa, metaka i granata. To su bili tužni podsjetnici na rat koji se vodio u ovoj zemlji, sve dok Kenan Hidić i još nekoliko vlasnika radnji sa suvenirima nisu počeli sakupljati i pretvarati ih u ukrasne predmete koje će ljudi rado kupovati.

Ti suveniri danas privlače na hiljade stranih turista koji posjećuju Sarajevo.

Hidić pokazuje čahuru od granate i kaže: "Kada je dovršim, biće to vaza za cvijeće."

Hidić može zahvaliti uspjeh svoje radnje turistima, jer je Sarajevo postao jedan od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Glavni grad Bosne i Hercegovina kao i sama zemlja ima puno toga da ponudi: bogatu historiju, predivne pejzaže i ukusnu, kvalitetnu hranu. Ali su ožiljci od rata još uvijek vidljivi.

Turizam i potražnja za neobičnim suvenirima mnogim ljudima predstavlja izvor pristojnog života, uključujući i Hidića, pogotovo kada se zna da je u Bosni i Hercegovini oko 40 posto stanovništva nezaposleno.

Kroz svoju umjetnost Hidić pretvara ove mračne uspomene rata u nešto vrijedno i lijepo.

"Radim dakle ove čahure koje su ostale od rata, pa ih ovako ukrašavam; stavim neke cvjetove, šare, i kad bude gotovo, to će biti vaza za cvijeće. Znaš, ona je prije ubijala, a sad postaje vaza za cvijeće. Nešto se lijepo pravi od nečeg groznog. Da nam je Bog dao da nije bilo rata... Kad je već tu, bolje da se iskoristi na neki lijep, pozitivan način", priča Kenan.

Cijena graviranih čahura i prrotivavionskih raketa je 15 konvertibilnih maraka, ili oko 8 dolara, a ukrašena minobacačka granata dostiže cijenu i preko 100 dolara.

XS
SM
MD
LG