Linkovi

Nacionalna blaga Amerike


Nacionalna blaga Amerike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Nacionalna blaga Amerike

Svake godine, milioni i Amerikanaca i turista izvana posjete američke nacionalne parkove da vide njihove jedinstvene prirodne ljepote. Povodom stote godišnjice američke Nacionalne službe za parkove, njezin direktor Jonathan Jarvis govori o iskustvima koje je stekao tokom 40 godina rada u toj agenciji. S njim je za Glas Amerike razgovarala Julie Taboh.

Spektakularni prizori, drevne šume i pejsaži od kojih zastaje dah, neka su od mnogih nacionalnih blaga američkih nacionalnih parkova.

Direktor Nacionalne službe za parkove Jonathan Jarvis smatra se sretnom osobom.

JONATHAN JARVIS, DIRECTOR, NATIONAL PARK SERVICE: “Već stotinu godina Nacionalna služba za parkove je zadužena od strane američke vlade da upravlja onim najboljim u Americi, mjestima koja predstavljaju i prirodno i kulturno nasljeđe zemlje. Biti dio te organizacije i, na koncu, biti njen direktor, za mene je ostvarenje životnog sna.”

Jarvis radi u Nacionalnoj službi za parkove 40 godina, a direktor joj je od 2009.

On nadgleda upravljanje 412 lokaliteta, od ogromnih nacionalnih parkova, poput Grand Canyona i Yellowsotonea, pa do historijskih spomenika i bojišta iz Građanskog rata.

“Volim reći da je Nacionalna služba za parkove jedina federalna agencija kojoj je svrha da javnosti pruži uživanje. Mnogi naši lokaliteti pružaju užitak. Ali, isto tako, želimo i da nešto ostane nakon posjete, da se nešto nauči, bilo da je to priroda tektonskih gibanja ili klimatskih promjena, ili povijest ove zemlje.”

Ta povijest uključuje i mjesta koja govore o mračnijoj strani Amerike.

“Naprimjer, nacionalni historijski lokalitet Manzanar, u Kaliforniji, je mjesto koje govori o pritvoru Amerikanaca japanskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata prema izvršnoj naredbi predsjednika Roosevelta. Više od sto hiljada Amerikanaca japanskog porijekla je, pod prijetnjom oružja, smješteno u zatvorske logore tokom više godina samo zbog svoje etničke pripadnosti. Taj park mora ispričati tu priču.”

Američki nacionalni parkovi su zakonom zaštićeni, ali nisu imuni na klimatske promjene.

“Recimo, glečeri u Nacionalnom parku glečera će, prema procjenama, nestati za 20 do 25 godina. Vidimo da požari u nacionalnim parkovima i drugim zemljištima u javnom vlasništvu sada traju mjesec dana dulje nego ranije. Divlje životinje su prisiljene na migraciju a više nemaju nužno koridore koji povezuju parkove i zaštićena područja.”

No, Jarvis ima i jaku podršku u zaštiti parkova, uključujući i od predsjednika Obame koji je nedavno govorio u Nacionalnom parku Yosemite.

"Pogledajte ovaj prizor! To se ne može uhvatiti u iPadu, ili na ravnom ekrani, čak ni na slici u ulju. Ovo trebate doći i udahnuti sami.”

Kako Nacionalna služba za parkove ulazi u svoje drugo stoljeće, Jarvis se nada da će biti prisutna i za mnoge buduće generacije.

“Nadam se da će Služba za parkove biti uspješna u svom drugom stoljeću, da će imati solidne temelje financijske podrške. Ali, ključna je podrška javnosti, da javnost doživljava tu službu kao neophodnu.”

XS
SM
MD
LG