Linkovi

Britanska premijerka šokirala saveznike imenovanjem Borisa Johnsona za ministra vanjskih poslova


Paris - Model və müğənni Karla Bruni &quot;Musee Grevin&quot; muzeyində özünün mumdan hazırlanmış heykəlinın yanında şəkil çəkdirir<br />
<br />
<br />
&nbsp;
Paris - Model və müğənni Karla Bruni &quot;Musee Grevin&quot; muzeyində özünün mumdan hazırlanmış heykəlinın yanında şəkil çəkdirir<br /> <br /> <br /> &nbsp;

Nova premijerka Britanije Theresa May obznanila je svoju novu vladu, koja će imati za zadatak da pregovara u procesu povlačenja Britanije iz Europske unije. Kakve su reakcije u inozemstvu? Zemlje saveznici izrazile su dozu ljutnje njenim imenovanjem novog ministra vanjskih poslova.

Imenovanje Borisa Johnsona na položaj ministra vanjskih poslova - čovjeka koji se svojom kampanjom zalagao za odlazak Britanije iz Europske unije - prouzročilo je najveće iznenađenje.

U maju, Johnson je optužio Europsku uniju za zagovaranje cilja sličnom onom Adolfa Hitlera, u pokušaju da kreira takozvanu ''super državu'' - što je razljutilo europske saveznike. Johnsonov francuski kolega dao je svoju reakciju u četvrtak:

''Tijekom kampanje, on je naveliko lagao britanskom narodu, a sada je on taj koji je pritjeran uz zid, pritjeran uz zid da brani svoju zemlju,'' izjavio je Jean-Marc Ayrault, ministar vanjskih poslova Francuske.

Johsonov prvi službeni put bit će vjerojatno u Brisel sljedećeg ponedjeljka, na sastanak s Europskom unijom.

''S obzirom na broj zemalja i stranih čelnika koje je uvrijedio posljednjih mjeseci, mislim da će to biti vrlo težak sastanak,'' kaže Ian Bond iz Centra za europskku reformu.

Od svih europskih sila, Njemačka je ta koju Britanija najviše želi na svojoj strani u pregovorima o njenom povlačenju. No, njemački ministar vanjskih poslova u Berlinu je u četvrtak opisao Johnsonovo ponašanje kao ''šokantno.''

''Neodgovorni političari prvo su naveli ovu zemlju u Brexit, a onda - nakon što je donesena odluka, uzmaknu, odbivši preuzeti odgovornost,'' izjavio je Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Njemačke.

U aprilu, Boris Johnson je izjavio da se američki predsjednik Barack Obama protivio Brexitu jer mu je zbog njegovog djelomično kenijskog nasljeđa - kako je rekao - ''usađena averzija prema Britanskom carstvu.''

Novi ministar vanjskih poslova upitan je o ovim komentarima u srijedu navečer.

''Trebali biste se prvo ispričati nekolicini ljudi, zar ne? Predsjedniku Baracku Obami, na primjer?'' - upitala ga je jedna TV novinarka.

''Kao što sam rekao, Sjedinjene države bit će prve na redu, hvala na pitanju,'' odgovorio je Boris Johnson.

Očekuje se da će Johnson imati ograničenu ulogu u pregovorima s Europskom unijom, budući da je premijerka Theresa May oformila novi vladin odsjek zadužen za Brexit - na čijem čelu će biti zakonodavac i dugoročni euroskeptik David Davis.

Analitičari predviđaju da će politički medeni mjesec premijerke May biti kratak.

''Ona može umiriti one koji su glasali za odlazak ako im kaže da Britanija neće prihvatiti propise Europske unije, da neće doprinositi njenom budžetu i, što je najvažnije, da će ograničiti slobodu kretanja radne snage. I to je, izgleda, program kojem trenutno naginju ona i David Davis. Međutim, ekonomska cijena toga, ako ćemo biti isključeni iz jedinstvenog tržišta, bit će sigurno vrlo visoka,'' kaže Ian Bond.

Nova britanska vlada uključuje nekoliko visokih političara koji su se mjesecima napadali sa suparničkih strana u debati o Brexitu. Analitičari kažu da će prvi zadatak nove premijerke biti pokušaj da ih ujedini u vladi, sad kad je Britanija sučeljena s ozbiljnim političkim i ekonomskim izazovima.

Britanska premijerka šokirala saveznike imenovanjem Borisa Johnsona za ministra vanjskih poslova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG