Linkovi

Kultura Silikonske doline privlači imigrante


Kalifornijska Silikonska dolina amalgam je različitih kultura i jezika, koncentriranih u tehnološkim tvrtkama te regije. Za imigrante, osnivanje kompanije u Silikonskoj dolini vrlo je jednostavno - kaže suosnivatelj start-up kompanije zvane Osmo. Silikonska dolina, kaže on, ruši kulturne barijere.

Hayley Chu i njen brat prvi put su u ruke uzeli ovu igračku prije nekoliko minuta.

''Nisu morali pročitati priručnik o upotrebi, samo su je zgrabili i počeli se s njom igrati,'' kaže Rochelle Chu, njihova majka.

Oni testiraju najnoviju igračku kompanije Osmo za kodiranje. Ona podučava djecu od njihove pete godine osnovnim načelima kodiranja. To uključuje sastavljanje naredbi na logičan način pomoću blokova iz kutije, tako da stvorenje na iPadu zna što mu je činiti.

''Ono što je bitno je vaša ideja. I vaš proces razmišljanja. Manje je važan jezik kodiranja. Kodiranje možete smatrati svojevrsnom komunikacijom između vas i stroja,'' kaže Pramod Sharma, suosnivatelj OSMO-a.

A Rochell Chu dodaje:

''Dobro je što ih se s ovim konceptom upoznaje na vrlo jednostavan način i omogućuje im da se igraju i eksperimentiraju bez straha.''

Suosnivatelj Osmo-a Pramod Sharma kaže je da neimanje straha za eksperimentiranje također karakteristično za ''start-up'' kulturu u Silokonskoj dolini:

''Kako postajemo kreativni s ograničenim resursima za inovaciju? To predstavlja izazov. A zabavni dio je to što imate puno slobode. Možete uraditi što god želite,'' pojašnjava on.

Sharma kaže da će Osmo-va igračka za kodiranje imati globalnu privlačnost jer učenje kako komunicirati s kompjuterom nadilazi razlike u jeziku i kulturi. Zbog toga, kaže Sharma, u njegovoj kompaniji rade ljudi iz cijelog svijeta:

''Uvijek se trudimo održavati kulturnu raznolikost, jer je proizvod na kojem radimo namijenjen djeci, a ona pokušavaju učiti svugdje u svijetu.''

Ali ta raznolikost seže izvan Sharmove tvrtke i njegovog proizvoda. Ona je odraz Silikonske doline u kojoj jezik kompjutera i tehnologije povezuje ljude iz različitih kultura koji ovdje žive i rade.

''Moje mi je iskustvo pokazalo da su puno važnije vaše ideje i vaš misaoni proces od toga kako izgledate, kojim jezikom govorite i kakav akcent imate,'' kaže Sharma.

Kombinacija raznolikosti kultura i ideja, kao i sloboda stvaranja, možda je razlog zbog kojeg Silikonska dolina privlači inžinjere i informatičare iz cijelog svijeta.

Kultura Silikonske doline privlači imigrante
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

XS
SM
MD
LG