Linkovi

U septembru kanonizacija Majke Tereze


Četvrtog septembra će se u Vatikanu održati ceremonija kanonizacije Majke Tereze, katoličke kaluđerice i misionarke albanskog porijekla koja je za svoj rad na pomaganju sirotinji u Kalkuti, Indiji i na ublažavanju njihove patnje primila veliki broj priznanja, uključujući i Nobelovu nagradu.

U septembru kanonizacija Majke Tereze
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

"Ljudi žude za hljebom, što je prava glad. Ali postoji tu dublja glad, a to je žudnja za ljubavlju", govorila je Majka Tereza.

Ublažavanje patnje, pružanje utočišta beskućnicima, pomaganje ljudima u najdubljem siromaštvu - to je životni rad Majke Tereze.

Anjeza Gondže Bojaziju je rođena 26. avgusta 1910. godine kao treće dijete albanskih roditelja u Skopju, u Makedoniji. Odgajana u obitelji srednjeg staleža, sa 18 godina je odlučila da se zakaluđeri.

Pridružila se redu Loretta najprije kao učenica, a kasnije kao nastavnica u katoličkoj školi za djevojke u Kalkuti, u Indiji.

Profesor Gazim Alpion kaže da je kasnije napustila školu i posvjetila svoj život radu među siromašnima u sirotinjskom dijelu grada, i osnovala novi red Misionara milosrđa.

"Majka Tereza je od samog početka govorila da ne samo što nije htjela uzimati novac od Vatikana, nego je zajedno sa svojim sljedbenicima živjela od milosrđa. To je bila nova vizija koju je Majka Tereza pretvorila u praksu dok je živjela u najsiromašnijim dijelovima Kalkute. I to je radila sa takvim integritetom zbog čega joj se moramo diviti", ističe Gazim Alpion sa Univerziteta Birmingham.

Majka Tereza je morala da se teško bori najprije sa vlastima u rimokatoličkoj crkvi da bi dobila dozvolu za svoj humanitarni rad, a onda sa lokalnim vlastima u Indiji koje su mislile da želi širiti krišćanstvo.

Ali su ubrzo shvatili da nije tražila ništa osim da živi među sirotinjom i da ublaži njihovu patnju.

Rad Majke Tereze je odražavao jedinstvenu filozofiju života.

"Majka Tereza ima dvije svoje strane - religiozni i humanitarni aspekt svog rada, koji su povezani. Majka Tereza je imala tu sposobnost da izrazi svoju životnu filozofiju i svoju teologiju putem jednostavnih riječi koje su nosile duboko filozofsko značenje", iznosi profesor Alpion.

Majka Tereza je dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. godine. Prilikom svečanosti dodjeljivanja govorila je o radosti širenja mira, o ljubavi među ljudima, i u radosti prepoznavanja toga da su i najsiromašniji među sirotinjom naša braća i sestre.

2003. godine ju je Papa Ivan Pavle II proglasio blaženom, a kanoniziraće je Papa Franjo u Vatikanu 4. septembra ove godine.

Čelnik nadbiskupskog kongresa u Albaniji, nadbiskup Engjell Masafra kaže da je kanonizacija velika čast.

"Ta žena, fizički sitna, ali koja je bila velika ličnost, i koju su zvali Majkom humanosti, Majkom svijeta, sada postaje svetica; to je velika čast kao i obaveza za nas Albance. Bez obzira kojoj religiji pripadamo, moramo kao i Majka Tereza da budemo modeli božje ljubavi i da pomažemo drugima", kaže velečasni Masafra.

Misionari milosrđa, organizacija koju je Majka Tereza stvorila sa dvadeset kaluđerica danas je prisutna i aktivna u 130 zemalja i ima preko 4500 kaluđerica koje nude svoje besplatne usluge onim najsiromašnijima.


XS
SM
MD
LG