Linkovi

Roboti mogu obavljati sve više poslova


Roboti mogu obavljati sve više poslova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Nakon što su preobrazili proizvodnu industriju, roboti sada polako ali sigurno ulaze i u svakodnevni život. Ne izgledaju kao ljudi, ali strojevi s umjetnom inteligencijom postaju sve bolji u zamjenjivanju ljudi u nizu poslova, od, recimo, pomoćnog osoblja u bolnicama pa do uslužnog parkiranja. Više - u prilogu Đorđa Putića.

Već prije dugo vremena su industrijski roboti poćeli zamjenjivati ljude u mnogim opasnim, ali i dosadno repetitivnim poslovima, kao što je zavarivanje hiljada identičnih dijelova za aute i druge strojeve.

Sofisticiraniji roboti su ustanju precizno podignuti i pomaknuti ogromne terete, kao što su željezničke mašine.

Ili sortirati robu za brze pošiljke.

Njihovi napredniji rođaci bi sada mogli početi parkirati vozila u tijesne prostore koje mnogi vozači izbjegavaju u strahu da će oštetiti ili svoj ili nečiji tuđi auto.

Robot za parkiranje Geta može sigurno parkirati auto u dvije minute.

MARCO WU, YEEFUNG AUTOMATION TECHNOLOGY: "Robot može ići svugdje, bez staze, besplatan je i svestran i reformirati će parkiranje u budućnosti."

Wu kaže da, uz to što uštedi vrijeme manevriranja, parkirni robot koristi do 40 posto manje prostora kad pozicionira auto, što je vrlo važno u velikim gradovima.

Drugi robot, koji više nalikuje čovjeku, nedavno je počeo raditi kao recepcionist u bolnici u Ostendu, u Belgiji. Pepper, tvrtke Zora Bots, koji je visok metar i 20 centimetara, može govoriti 19 jezika i zna kako se ponašato s djecom, pa čak i bebama.

BIEKE VANDEPUTTE, MAJKA: "Nije ga uplašio što je jako važno. Posebno za djecu."

Pepperov posao je da pozdravlja pacijente, pruža osnovne informacije i vodi ih do odgovarajućih prostorija.

S punom baterijom, Pepper može raditi do 20 sati. On može analizirati ton glasa i izraze lica, a dizajneri kažu da mu je glavna funkcija da učini ljudima bolničko okruženje ugodnijim. Ako je suditi po izrazu ove djevojčice, Pepper je odličan na svom poslu.

XS
SM
MD
LG