Linkovi

Tajlanđani ipak više vole svoj Sriracha sos


Ime jednog priobalnog grada na Tajlandu je postalo poznato ime u američkim domaćinstvima zahvaljujući ljutom sosu koji je danas skoro isto tako popularan kao i ketchup.

Tajlanđani ipak više vole svoj Sriracha sos
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Dopisnik Glasa Amerike Steve Herman je snimio prilog u tajlandskom gradu Si Racha čije ime nosi ovaj dodatak jelima koji ne nailazi baš na veliko oduševljenje u tom gradu.

Za milijune Amerikanaca, Sriracha (kako je sos nazvan u Americi) je sos koji je i obsesija i ovisnost. Postoji i kuharica sa receptima Sriracha sosa, a ovaj halapenjo sos crvene boje je čak i opjevan u jednoj pjesmi.

Međutim ova najpopularnija marka u Americi nema nikakve veze sa gradom Sriracha, niti su mu sastojci iz Tajlanda. Stvorio ga je 1980. godine David Tran, Kinez iz Vijetnama koji je emigrirao u Kaliforniju.

Ali su Tajlanđani dosta razočarani kad otkriju da je Sriracha sos proizveden 13 hiljada kilometara dalje od njihove zemlje.

"Kako to mislite da je iz Amerike. Pa zove se Sriracha!", čudi se jedan službenik lokalne vlasti, Booncherd Nilsonthi.

"Da, zbog imena očigledno je da bi trebao biti sa Tajlanda", kaže Wanvida Jiralertpaiboon, novinarka internetskog magazina Ipick.com.

Autori reportaže su odlučili testirati proizvod i donijeli bocu Srirache iz Kalifornije da bi vidjeli da li se dopada lokalnom stanovništvu.

"Ovaj američki sos je mnogo slaniji i ljući. Tajlandski sos je slađi i kiseliji", žali se Nida Khajonrungruang, nabavljačica ljutih soseva.

"Više volim naš tradicionalni tajlandski sos čiji okus je blaži, puniji. I američki sos ima neki okus, ali je oštar, i jak", mišljenja je Matcharee Kedpathum, vlasnica restorana Nong Pim.

I na Tajlandu ima dosta rasprave o tome čiji je originalni recept Si Racha sosa. Ali u nečemu se svi ti pronicljivi lokalni znalci slažu: Američki sos u crvenoj boci sa slikom bijelog pijetla, sa zelenim poklopcem zasigurnio je otišao u sasvim drugom kulinarskom pravcu.

XS
SM
MD
LG