Linkovi

Bijela kuća objavila izvještaj o civilnim žrtvama dronova


Bijela kuća objavila izvještaj o civilnim žrtvama dronova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

U zračnim udarima dronova, poput ovog u Jemenu, ubijeno je između 64 i 116 civila u razdoblju od 2009. do 2015., kaže se u dugo očekivanom izvještaju Bijele kuće.

JOSH EARNEST, GLASNOGOVORNIK BIJELE KUĆE: "Predsjednik vjeruje da je naša antitetoristička strategija efikasnija i ima veći kredibilitet ako smo što je više moguće transparentni."

Oko 500 udara izvedeno je u Pakistanu, Somaliji, Jemenu i Libiji, ali izvještaj ne sadrži podatke o udarima u 'aktivnim zonama sukoba', Iraku i Siriji.

Otkako je počeo mandat predsjednika Obame, ovaj nekad tajni program je postao vrlo snažno oružje protiv terorista. Stoga je Obama izdao izvršnu naredbu sa ciljem minimaliziranja broja žrtava i povećanjem transparentnosti.

Josh Earnest: "Predsjednik vjeruje da je vrlo važno uspostaviti strukturu koja odražava reforme koje je administracija provela kako bi osigurala poduzimanje ispravnih koraka da se izbjegnu žrtve među civilima i osigura da se operacije provode u skladu sa ciljevima naše nacionalne sigurnosti."

No, organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je broj žrtava daleko veći i smatraju da je previše pitanja ostavljeno bez odgovora.

RITA SIEMION, HUMAN RIGHTS FIRST: "Problem je da su pravila drugačija ako se sila koristi u ratu ili izvan rata, a u antiterorističkim operacijama je teško odlučiti koja se pravila primjenjuju i standardi su znatno drugačiji. Recimo, koristi li se smrtonosna sila protiv nekoga kog se smatra borcem kao prvi odgovor ili kao zadnji?"

Stručnjaci kažu da će najbolji odgovor još neko vrijeme ostati nejasan.

JOHN HANNAH, FONDACIJA ZA OBRANU DEMOKRACIJA: "Vjerujem da se mora provesti razgovor između Sjedinjenih Država, kongresa, američkog naroda i naših saveznika o tome kako to izvoditi bolje, kako učiniti sve što možemo da bi uspostavili neophodne institucije i mehanizme osiguranja za čuvanje američke sigurnosti."

Bijela kuća kaže da Sjedinjene Države moraju zaštititi osjetljive informacije čak i kad se pokušava odati više o ključnom oružju protiv terora.

XS
SM
MD
LG