Linkovi

Studenti u Keniji rade na efikasnoj i jeftinijoj medicinskoj opremi


U Keniji, na univerzitetu Nairobi prije dvije godine pokrenuli su inicijativu za dizajniranje efikasne i jeftine medicinske opreme služeći se lokalnim izvorima da bi poboljšali zdravlje novorođenčadi, majki i djece.

Studenti u Keniji rade na efikasnoj i jeftinijoj medicinskoj opremi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Za dizajniranje ove mašine za isisavanje tečnosti iz disajnih puteva novorođenčadi nakon rođenja ili kirurškog zahvata trebalo je dvije godine.
Kenija uvozi većinu medicinske opreme, i ovakva mašina iz uvoza košta oko 2000 dolara, dok će cijena novodizajnirane naprave biti svega 500 dolara.

"Koristimo lokalne materijale za sopstveni dizajn. Vrijeme je da se probudimo. Možemo koristiti ono čime raspolažemo i na taj način pomoći ne samo djeci nego i cjelom društvu", kaže Joel Kabete, Student strojarstva.

Student Raphael Osoro je napravio uređaj za fototerapiju za samo šest mjeseci. Uređaj emitira plavi spektar svjetla koji smanjuje previsoki nivo bilirubina, uzročnik žutice u novorođenčadi.

Ova sprava košta samo trećinu cijene sličnih mašina na tržištu, a prilagođena je lokalnim potrebama.

"Svaki uređaj služi samo za jednu bebu, ali u Nacionalnoj bolnici Kenyatta čak tri bebe su priključene na njih te svjetlo nije efikasno. Naša sprava je dizajnirana za četiri bebe", kaže Raphael Osoro, dizajner mašine za fototerapiju.

Univerzitet u Nairobiju u partnerstvu sa organizacijom Concern Worldwide i sa Nacionalnom bolnicom Kenyatta radi na novim prototipovima medicinskih naprava, a projekat finansira Fondacija Billa i Melinde Gatesa.

"Imamo puno inovacija, ali nemamo dovoljan broj žena u nauci, tehnologiji ili strojarstvu. A i u samom društvu nailazimo na mnoge probleme zbog rodne neravnoteže", naglašava Richard Ayah iz Naučno-tehnološkog parka Univerziteta Nairobi.

Sprava za isisavanje tekućina je već pred Uredom za standarde u Keniji i čeka odobrenje. Ali ima izazova ima i dalje na pretek.

"Nemamo smjernice za podršku istraživanjima i inovacijama u oblasti medicinske opreme... Treba osiguratida visoko obrazovani ljudi budu fokusirani na inovacije u medicinskoj oblasti", objašnjava Dr. Edwin Maina iz organizacije Concern Worldwide.

Studenti strojarstva su ipak optimisti i nastvljaju rad na novim dizajnima.

Lenny Ruvaga, za Glas Amerike, Nairobi

XS
SM
MD
LG