Linkovi

Prijateljski susret lidera za jačanje međusobne suradnje


Na samitu u Ottawi, lideri Sjedinjenih država, Kanade i Meksika su odlučili da prodube suradnju u oblasti ekonomije, sigurnosti i zaštite čovjekove okoline.

Prijateljski susret lidera za jačanje međusobne suradnje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Lideri Sjedinjenih država, Kanade i Meksika su se susreli u Otawi da bi pojačali ekonomsku i sigurnosnu suradnju u takvim vremenima kada se Evropska unija suočava sa problemima. Britanski plan za izlazak iz bloka i teroristički napad u Turskoj bacili su sjenku na sastanak koji je održan u srijedu u glavnom gradu Kanade, gdje su lideri Sjevero-američkih zemalja razgovarali o mogućoj većoj integraciji među svojim zemljama.

Domaćin samita pod nadimkom "Tree Amigos" (trojica prijatelja) bio je kanadski premijer Justin Trudeau koji je primijetio da predsjednik Obama učestvuje na samitu poslednji put.

"Pomalo je tužno da je to poslednja prilika za nas trojicu da se sastanemo na ovaj način, pošto Predsjednik Obama odlazi u mirovinu", rekao je premijer Justin Trudeau.

SAD, Kanada i Meksiko su zemlje članice sjevero-američkog sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA, čemu se neki Amerikanci protive. Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je obećao da će on, ako bude izabran, preispitati, a možda i odbaciti taj sporazum.

I sam Obama je priznao da ima legitimne zabrinutosti u vezi sa društvenim nejednakostima nastalim zbog globalizacije, ali odustajanje od sporazume nije odgovor.

"Prije svega ne, jer je neizvodivo. Recimo, naše tvornice automobila bi se morale zatvoriti ako ne bi imale pristupa dijelovima proizvedenim u drugim zemljama. Tako bi izgubili radna mjesta, i slijedio bi ogroman poremećaj u privredi", rekao je predsjednik Obama.

Obama kaže da Britanci koju su glasali za izlazak i dalje žele imati pristup slobodnom tržištu, ali bez obaveza. On je također dodao da je era profitabilne tvorničke proizvodnje, za kojom mnogi Amerikanci nostalgično žale, nestaje zbog automatizacije.

"Nivo proizvodnje čelične industije u Sjedinjenim državama je i isti kao i nekad. Ali je za to danas potrebna samo jedna desetina nekadašnje radne snage", istaknuo je predsjednik Obama.

Lideri su osudili bombaški napad u Istambulu. Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je rekao da Meksiko i SAD blisko surađuju da bi spriječili takav napad na svojim teritorijama.

"Sigurnost naših nacija proizilazi iz kooperacije i razmjene informacija među našim vladama - i zbog toga što smo u svakodnevnoj interakciji", naglasio je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto.

U svom govoru pred kanadskim parlamentom u srijedu predsjednik Obama je istaknuo stabilnost odnosa SAD i Kanade, dok je Evropska unija potresena uslijed Brexita, a Kina je u napetim odnosima sa svojim susjedima u Južno-Kinejskom moru.

XS
SM
MD
LG