Linkovi

"Prekrasna planeta," dokumentarac o Zemlji iz svemira, u IMAX 3D formatu


"Prekrasna planeta" u IMAX 3D formatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Udaljenost daje bolju perspektivu, kaže se. Sada, zahvaljujući posadi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dobivamo odličnu perspektivu naše plave planete u formatu IMAX i IMAX 3D. Visoko iz svemira, prirodna ljepota Zemlje plijeni, ali jednako tako je vidljiv i učinak čovječanstva na našu malu plavu kuglu. Više – u prilogu Penelope Poulou.

„Na početku, dom nam je bio pun bujnih šuma, životinja i biljaka,“ kaže narator, glumica Jennifer Lawrence, u dokumentarnom filmu A Beautiful Planet, opisujući stanje naše planete onda i danas.

„Velike šume su nekad prekrivale najveći dio Madagaskara. Sada vidite koliko ih je nestalo. Bez drveća da drži tlo, crvena zemlja se truni nizbrdo, u rijeke i nestaje u moru.“

Snimke, napravljene iz svemira, pokazuju alarmirajućz brzinu topljenja grenladskog ledenog pokrivača. Voda se topi ispod površine leda i otječe u ocean. Ako se otopi čitav tak pokrivač, razina mora na Zemlji bi se podigla i do 6 metara.

„Kako se diže voda, tako se potapaju priobalna naselja. Grad New Orleans će nestati.“

Tokom dana, čovječanstvo se može vidjeti iz svemira samo po svom učinku na prirodu, ali po noći, jasno se vidi civilizacija.

„Možete prepoznati slavne gradove, kao što su Amsterdam, Brisel, Moskva, živopisni japanski gradovi Osaka, Nagoya i Tokio.“

Za snimanje, posada stanice je koristila novu generaciju IMAX kamera, mnogo lakšu od nezgrapnih starih, korištenih u ranijim dokumentarcima iz svemira, kao što je Hubble 3D, autorice Toni Meyers. Premda slavna autorica nije bila na svemirskoj stanici da osobno režira snimanje Prekrasne planete, upravo je ona naučila astronaute kako snimati.

TONI MEYERS, FILMSKA AUTORICA: „Željela sam ovim filmom pokazati analogiju između svemirske stanice kao zatvorenog sistema i naše Zemlje kao zatvorenog sistema. Objema za održavanje života trebaju točno određeni stvari – zrak, voda, hrana. Ali, na stanicu oni dolaze opsrbnim brodovima, a Zemlja ne dobiva opskrbu od nekud izvana.“

Njezina poruka: Nemojmo sanjati o kolonizaciji planeta eonima daleko. Počistimo vlastitu kuću, umjesto toga, očuvajmo prirodnu ljepotu Zemlje, njenu krhku atmosferu. Jer, ako ona umre, i mi umiremo s njom.

XS
SM
MD
LG