Linkovi

Tragedija u Orlandu je promijenila debatu o kontroli naoružanja


Proteklo je dvije sedmice od najveće masovne pucnjave u Sjedinjenim državama. I bez obzira na javne pozive za oštrije zakone o kontroli oružja, Kongres je u ćorsokaku. Da bi izrazili svoje nezadovoljstvo, demokratski predstavnici su pribjegli takticipokreta za građanska prava iz 1960-tih godina.

Tragedija u Orlandu je promijenila debatu o kontroli naoružanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

"Nazovite svoje predstavnike, nazovite republikance!"

"I ti nam možeš pomoći da pobijedimo."

To su bile samo neke povike koje su se mogle čuti od poveće grupe kongresmena u američkom Predstavničkom domu u rijetkoj istorijskoj borbi na Kapitol Hilu u kojoj su demokrati, frustrirani zbog nedostatka akcije oko zakona o oružju organizirali 26-satno sjedenje što su prenosili putem Facebooka i Periscopa.

Ali je javnost podijeljena po tom pitanju čak i nakon događaja u Orlandu. Anketa CNN-a pokazuje da je svega 55% za oštrije zakone o oružju. Ali podrška za zabranu jurišnog oružja, uključujući i ono što je korišteno u Orlandu, porasla je na 57%. Mnogi okrivljuju lobi proizvođača oružja za to.

"NRA, tj. Nacionalno urduženje za oružje ne vodi ovu zemlju, i moramo vratiti vlast u svoje ruke", kaže jedna žena koja je bila među okupljenima ispred Kongresa.

A po nekima, napad u Orlandu je imao suprotan efekat i natjerao ljude na akciju.

"Ima vjerovatno dosta ljudi koji sad misle: 'Hej, možda bih i ja trebao da nabavim oružje radi samoodbrane. Jer ako je nastupilo doba terorizma, možda neće biti policije u blizini da nas odbrani'." - kaže Robert Cottrol sa Univerziteta George Washington.

Pošto Kongres odugovlači sveobuhvatnu akciju, neke savezne države kao Indiana, donose svoje zakone.

"Nema zapravo nade da će Washington išta učiniti. Vrhovni sud je bio sasvim jasan da možemo ograničiti pojedovanje automatskog oružja, pa morali bi tako i postupiti", naglašava Ed DeLaney, demokrata iz države Indiana.

Orlando je usmjerio pažnju i na jedan drugi aspekt borbe: na zabranu kupovine oružja osobama na listi FBI za koje se sumnja da su teroristi. Ali mnogi misle da radikalne promjene u zakonima o posjedovanju oružja neće biti. Prema jednoj anketi organizacije Pew dvije petine Amerikanaca imaju oružje.

XS
SM
MD
LG