Linkovi

Udžbenici - toliko napeti da ih se ne pušta iz ruku


Udžbenici - toliko napeti da ih se ne pušta iz ruku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Kad se spomene škola, skoro prva pomisao su udžbenici - debele, često dosadne knjige čija težina i format uglavnom prikrivaju činjenicu da se među koricama uglavnom krije mnogo sjajnih stvari. No, ponekad te sjajne stvari budu i prezentirane na sjajan način. Više, u prilogu iz Denvera, novinarke Shelley Schlender.

Ropstvo i Građanski rat današnje su teme razgovora u školi Graland, u Denveru. Učenici kažu da je tema zanimljiva zahvaljujući udžbeniku, nazvanom "Povijest nas"

RYAN GAGHEN, UČENIK: "Stvarno je napeta knjiga. Ni ne shvatiš koliko učiš dok ju čitaš jer te tako uvuče."

WILLIAM FORBES, UČENIK: "Navodi me da želim nastaviti čitati umjesto 'O, sva sreća da je gotovo', kao što je s drugim udžbenicima."

Pišući svoje nagrađene udžbenike, Joy Hakim je izbjegla tipični protokol da na udžbeniku surađuje grupa autora. Umjesto toga, ona je jedini autor.

JOY HAKIM, AUTORICA UDŽBENIKA: "Kad pomislite na knjige koje volite, onda to autor govori čitaocu. Posebno ako to govori sa strašću. A meni je stvarno stalo do toga što pišem."

Njezine knjige pregledaju i redaktiraju odabrani svjetski stručnjaci za temu knjige, a ona honorira i djecu da obilježe u njezinim rukopisima dosadne dijelove.

Joy Hakim: "Svako dijete zna što je dosadno. Tu je i oznaka za dobro i za nejasno."

Joy Hakim slijedi dobru tradiciju objašnjavanja kroz priču, kao u udžbeniku prirodnih nauka: "Petnaestogodišnji Albert Einstein je očajan. Pokušava završiti gimnaziju u Njemačkoj, ali mrzi tu školu, koja je stroga i kruta. Što je još gore, roditelji mu presele u Italiju, ali misle da je bolje da on ostane dok ne završi školu."

Mladi Einstein bude izbačen iz škole, ali ne zna se točno zašto... "Pismo iz škole pruža jaku naznaku. 'Vaša prisutnost u razredu ometa druge učenike.'"

No, Albert Einstein postaje veliki naučnik. Učenici kažu da vole priče Joy Hakim o djeci, poput mladog Albera, koja ne odustaju.

JOSIAH DAVIS, UČENIK: "Moja omiljena priča je Strašan, strašan ratr, koja se događa od 1855. do 1865. To je sedmo poglavlje koje govori o Abrahamu Lincolnu, kako je od seoskog dječaka postao predsjednik. Inspirativno je kako netko malen u svijetu može napraviti nešto stvarno veliko."

Priče pružaju smjernice i nastavnici povijesti Beth Gaffga. Recimo za period Rekonstrukcije nakon Građanskog rata, koji Hakim naziva 'vrijeme beznađa i nade'.

BETH GAFFGA, NASTAVNICA POVIJESTI: "Kažem im da prognoziraju . što će biti beznadno, a što ima nade. Što je strašno, što je plemenito. Rečenice knjige nas navode da razmišljamo, a to mi se sviđa."

Hakim: "To i ja volim."

Za dobro učenika i priča koje navode na razmišljanje, Joy Hakim piše novu seriju udžbenika o evoluciji i biologiji.

XS
SM
MD
LG