Linkovi

Zastoj u reformi imigracionog sistema


Zbog neriješenog rezultata glasanja na Vrhovnom sudu ostaje na snazi odluka nižeg suda kojom je oboren plan Obame da zaustavi deportacije. Izvještaj je pripremila novinarka Glasa Amerike Zlatica Hoke.

Zastoj u reformi imigracionog sistema
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Američki predsjednik Barack Obama i neki demokrati u Kongresu okrivljuju republikance za neriješeno glasanje na Vrhovnom sudu u vezi sa Obaminim planom za rešavanje imigracionog pitanja. Senat, također sa republikanskom većinom, je onemogućio razmatranje kandidata za Vrhovni sud koji i nadalje mora raditi u nepunom sastavu. Suci su bilji podeljeni u vezi sa predsjedničkim predlogom amnestije za nedokumentirane imigrante. Zbog neriješenog rezultata ostaje na snazi odluka nižeg suda kojom je oboren plan Obame da zaustavi deportacije.

Predsjednik Obama je upozorio da će odluka Vrhovnog suda imati društvene i ekonomske posjedice u Sjedinjenim državama.

"Današnja odluka je frustrirajuća za one kojima je stalo do rasta privrede i koji žele uvesti racionalnost u naš imigracioni sistem, dozvolivši ljudima da izađu iz sjenke, i da se rastjeraju oblaci nad njima", rekao je predsjednik SAD, Barack Obama.

Obama kaže da je imigracioni sistem razbijen već više od dvije decenije. On je za taj zastoj u četvrtak okrivio republikance koji su blokirali nominaciju novog suca koji bi trebao zamijeniti pokojnog Antonina Scaliju.

"Republikanci u Kongresu namjerno sprečavaju rad Vrhovnog suda u punom sastavu i da funkcioniraju na način kako je namijenjeno; i današnja situacija samo podvlači stupanj do koje mjere sud nije u stanju obavljati svoju funkciju", naglasio je Barack Obama.

Ali je predsjednik također izrazio uvjerenost da će se eventualno ipak doći do imigracione reforme jer Kongres ne može ignorirati zauvijek taj problem. Lider manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi je rekla novinarima da su i poslovne organizacije šrom zemlje za reformu.

"Svaka grupa sa kojom se susrećem na neki način govori o potrebi sveobuhvatne imigracione reforme. Čini se da jedini ljudi kojima to nije jasno - iako je ideja široko popularna u javnosti - to su republikanci u Predstavničkom domu", rekla je Nancy Pelosi, manjinski lider Predstavničkog doma.

Ali, po republikancima, bio je to dan pobjede demokracije.

"Kongres je taj, a ne predsjednik, koji piše zakone, a Vrhovni sud je samo potvrdio taj suštinski, fundamentalni princip", govorio je Paul Ryan, predsjednik Predstavničkog doma.

Republikanci se nadaju tome da će u novembru zauzeti Bijelu kuću uz podršku glasača koji žele oštre imigracione zakone.

"Hillary Clinton je otišla čak i dalje od Obame. Hillary Clinton je rekla da neće nikoga deportirati, sem ako neko počini nasilničko krivično djelo ili terorizam", kaže Jeffrey Session, republikanski senator iz Alabame.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je obećao da će biti oštar prema imigrantima ako bude izabran u novembru. Ali mnogi Amerikanci smatraju da je deportacija nehumana i protivna onim vrijednostima na kojima je ova zemlja izgrađena.

XS
SM
MD
LG