Linkovi

Primjer suživota Srba i Bošnjaka


U selu Bočinja kod Maglaja nakon rata u Bosni i Hercegovini formirana je prva veća vehabijska zajednica nastanjena pretežno islamskim dobrovoljcima afroazijskog porijekla iz odreda "El Mudžahid". Ta zajednica više ne postoji. Slijedi prilog kolege Arnesa Grbešića, RFE/RL

Primjer suživota Srba i Bošnjaka
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Bočinja. U ovom selu danas živi oko 200 povratnika srpske nacionalnosti, i 14 porodica bošnjačke nacionalnosti. Za razliku od "paradžemata" u naselju Ošve, u maglajskom selu Bočinja prihvatili su ulazak u Islamsku zajednicu BiH.

"Danas smo u sastavu Islamske zajednice, i sigurno smo sa tim mnogo toga dobili. Dobili smo prije svega da ne moramo razmišljati više o vjerskom životu. Sav vjerski život organizuje Islamska zajednica", kaže Semin Rizvić, predstavnik Bošnjaka.

Rizvić navodi i da su se Bošnjaci distancirali od komšije Ibrahima Delića, ratnog vojnog invalida kojem je amputirana noga, a protiv kojeg se zbog odlaska u Siriju vodi postupak pred Sudom BiH.

"Čovjek koji stanuje u Bočinju i koji je bio član našeg džemata otišao je dakle bez ikakve inicijative, bez ikoga da pita. I naravno, otišao je na samom početku, to znači, prije donošenja ovog zakona. Međutim bez obzira na sve, mi smo reagovali i rekli mu da ne želimo da nam pravi ikakve probleme, tako da smo ga isključili iz džemata.

Jedan od najvećih belaja u kojem se danas nalazi islamski svijet je ta pojava tog ISILA, tzv. Islamske države", objašnjava Rizvić.

Predstavnik bošnjaka Semin Rizvić naglašava da su međunacionalni odnosi u Bočinji na zadovoljavajućem nivou i da nema nikakvih problema između Srba i Bošnjaka. Po njemu, Bočinja je danas primjer suživota ta dva naroda u Bosni i Hercegovini.

"Mi smo jedno selo koje je sigurno primjer suživota u Bosni i Hercegovini. Povratnici Srbi, i mi koji smo ostali gore i kupili imanja, živimo jednim korektnim životom, komšijskim korektnim životom", naglašava naš sagovornik.

To potvrđuje i Stana Blagojević koja se sa suprugom u Bočinju vratila 2002. godine. Oni žive na ulazu u ovo maglajsko selo.

"Ima ona stara poslovica 'svoja kućica, svoja slobodica'. Nikog ne diram. Niko me ne dira. Šta će me biti strah? Nema nikakvih problema. Svako svoj život živi, kako može i snalazi se", zaključuje Stana Blagojević.

XS
SM
MD
LG