Linkovi

SAD: "Ne namećem, ne ističem moju vjeru kao gradonačelnik“


Mohamed Khairullah sa djecom
Mohamed Khairullah sa djecom

Kada je 1991. godine Mohamed Khairullah, Sirijac po rođenju stigao u Prospect Park imao je 16 godina. Tada nije ni pomišljao da bi mogao biti izabran za gradonačelnika.

Mohamed Khairullah, Sirijac po rođenju, za sebe kaže da je, sticajem okolnosti, musliman gradonačelnik. Tri puta je biran za gradonačelnika Prospect Parka, grada sa oko 6 hiljada stanovnika u američkoj saveznoj državi New Jersey. Duboko je uvjeren da je grad koji vodi primjer koji pokazuje i potvrđuje da etničko porijeklo i religija ne odlučuju i ne određuju ko može ili ne treba biti na nekoj od funkcija u lokalnim, gradskim ili bilo kojim drugim zajednicama i službama.

Kada je 1991. godine stigao u Prospect Park imao je 16 godina. U tom dobu, i u narednih nekoliko godina, nije ni pomišljao da bi mogao biti gradonačelnik. Jednog dana vidio je nešto što je bilo neka vrsta prelomnice, odrednice. O tome kaže:

"Sjećam se, idući u školu, vidio sam oglas, kao neki politički pano, sa arapskim imenom. Iznenadio sam se, prijatno naravno, i to je bilo kao neko sjeme posijano u moju glavu."

Mohamed Khairullah je 2000. godine stekao američko državljanstvo i već naredne godine je bio na izbornoj listi kandidata za gradske, javne, funkcije. To što je bio musliman nikada za birače, njegove sugrađane, i konkurente za gradonačelničku funkciji nije bilo bitno pitanje:

"Unatoč razlikama, nikada jedan drugog nismo omalovažavali ili pokušavali dikvalificirati na osnovu vjere, porijekla... Moje etničko porijeklo je osobna, naša porodična odrednica. Naš vjeru iskazujemo u našoj kući vjere, ne na ulici ili negdje drugje."

Ono što vjera daje Mohamedu Khairullahu je moralna čvrstina:

"Ne namećem, ne ističem moju vjeru kao gradonačelnik. Moja vjera nameće mi moralne vrijednosti kojih se držim."

Kao i svugdje u Sjedinjenim Državama izborna godina je u Prospect Parku. Mohamed Khairullah je odustao od reizbora, ali će se kandidirati za jedno od dva upražnjena mjesta u gradskom vijeću. Osim direktnih susreta, sa sugrađanima kontaktira brojnim telefonskim razgovorima i putem online društvenih medija. I mada i sada, a i prethodnih godina, zauzet gradonačelničkim obavezama, Mohamed Khairullah ne zaboravlja zemlju rođenja. U više navrata odlazio je u Siriju u humanitarnim misijama:

"Za sirijskog dikatora i one koji ga podržavaju svaki naš dolazak, svaka pomoć i podrška Sirijcima u nevolji je pljuska u lice. I ja, i mnogi drugi koji osjećaju isto, nastavićemo podržavati ljude, žene i djecu od koji su svijet i međunarodna zajednica digli ruke."

O gradonačelniku, bivšem učitelju, Intashan Chowdhury i Priscilla Nunez, bivši učenici Mohameda Khairullaha, kažu:

"Naš grad je zajednica koja cijeni porodicu. I mi trebamo porodici i gradu posvećene ljude, poput gradonačelnika Khairullaha."

"Vrlo smiren i strpljiv, podsjeća me na mog oca. Sa nama je uvijek razgovarao sa poštovanjem."

Mohamed Khairullah želi, kao otac, da njegovo troje djece izrastu u dobre, poštene ljude. Njegova ključna, roditeljaska poruka je da je humanost, čovječnost mnogo, mnogo bitnija od etničkog porijeka i vjere, moći i vlasti.

SAD: "Ne namećem, ne ističem moju vjeru kao gradonačelnik“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG