Linkovi

"Islamska država" je nanijela najviše štete muslimanima


Prema podacima iz posljednjeg izvještaja američkog State Departmenta, o terorizmu u svijetu, medju evropskim zemljama pod velikom prijetnjom radikalizacije su Kosovo, BiH, i Makedonija.

"Islamska država" je nanijela najviše štete muslimanima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Prema studiji neprofitne organizacije Atlantska Inicijativa, trenutno u redovima tzv. Islamske države ima najveći broj boraca iz BiH, kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

Dio Muslimana u BiH, koji su napustili tradicionalni Islam inače prakticiran u toj zemlji, i prihvatili radikalnu selefijsku verziju, osnovali su i zajednice koje Islamska zajednica u Sarajevu ne priznaje i želi ih zatvoriti.


U selu Ošve kod Maglaja nije formirana vehabijska nego muslimanska zajednica u Bosni i Hercegovini – kaže na početku razgovora njen predstavnik Izet Hadžić, bivši rock muzičar koji je nakon rata u BiH devedesetih godina potpuno promijenio način života. Sa Hadžićem je razgovarao kolega sa Radio Slobodne Evrope, Arnes Grbešić:

Zabačeno selu Ošve koje je oko deset kilomatara udaljeno od Maglaja, gradića u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, jedno je od mjesta u BiH gdje djeluje "paradžemat" gdje se vjerski život odvija mimo propisa i kontrole Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. U Ošvama nije prihvaćena prošlogodišnja inicijativa o uvođenju "paradžemata" pod okrilje Islamske zajednice BiH. Predvodnik vjerskog života u ovom selu, Izet Hadžić, kaže da poziv Islamske zajednice može biti prihvaćen samo pod određenim uslovima.

"Pozivam Islamsku zajednicu da nas prihvati kao mezheb Ebu Hanife. Ovo prvi put sad govorim. Neka nas prihvati, mi ćemo potpisati", kaže Izet Hadžić.

No, što to zapravo znači? Hadžić objašnjava da se ne slaže sa tokovima novca. Navodi primjer zekata, poreza koji su prema propisima Islamske zajednice, dužni plaćati vjernici islamske vjeroispovijesti.

"Islamska zajednica je usmjerila sva svoja sredstva i snage da taj zekat od naroda usmjeri prema sebi. Ovo je prema hanefijskom mezhebu, po svim mezhebima, haram – zabranjeno", ističe Hadžić.

Hadžić dalje navodi da će u Ošvama biti prihvaćen vjerski službenik Islamske zajednice koji se bude pridržavao određenih pravila, koja inače nisu u skladu sa tradicionalnim islamskim propisima u Bosni i Hercegovini.

"Imam po hanefijskom mezhebu ne smije da puši, ne smije da sluša muziku, da govori jedno a da radi drugo, mora da ima bradu, ne smije da uzima platu za ono što radi. Pošaljite nam imama da nam klanja džume po pravilima mezheba Ebu Hanife - kaže Izet Hadžić.

Odbijanjem inicijative Islamske zajednice o legalizaciji "paradžemata", Hadžić tvrdi da nije prekršio zakone Bosne i Hercegovine, ali da je ipak suočen sa različitim pritiscima.

"Veoma teški izlazim na kraj sa ovim. Meni je rečeno, u najmanju ruku, ili da pristanem sa Kavazovićem ili je robija. Dobio sam neki dan inspekciju, dobio sam tu kaznu, dobio sam naaredbu da legalizujem objekat koji nije džamija. Ovo bi trebalo da bude škola.", kaže Hadžić.

Inače, Ošve su selo gdje danas, prema riječima Izeta Hadžića, živi 14 bošnjačkih i pet srpskih porodica. Bosansko-hercegovačke bezbjednosne agencije ovo selo povezuju i sa odlaskom Bosanaca i Hercegovaca na strana ratišta, u Siriju i Irak. Izet Hadžić, međutim, smatra da je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) najviše zla nanijela upravo muslimanima širom svijeta, te ističe da se protivi odlasku bh. državljana na strana ratišta.

"Ja ovu priliku koristim da pozovem mladiće muslimane da se odreknu ove ideologije. Ovo što oni rade nema apsolutno ništa sa islamom. Ovaj hilafet je proizveo štete najviše muslimanima", zaključuje Izet Hadžić.

Ošve je selo u kojem je prije rata živjelo oko 140 srpskih porodica, od kojih se vratila tek nekolicina. I nekadašnji i sadašnji stanovnici kažu da u selu nema međunacionalnih tenzija.

XS
SM
MD
LG