Linkovi

Nezadovoljstvo zbog američke politike prema Siriji


Administracija predsjednika Obame ne pokazuje entuzijazam za pokretanje jače akcije u Siriji, međutim, unutarnje nezadovoljstvo zaposlenih u State Departmentu će vrlo vjerovatno imati utjecaja i na sljedeću administraciju.

Nezadovoljstvo zbog američke politike prema Siriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

U jednom telegramu unutar State Departmenta, 51 diplomata je zatražilo oštriju politiku, uključujući i zračne napade protiv Asadovog režima.

Iako administracija američkog predsjednika Baracka Obame priznaje da nije postigla svoje ciljeve u Siriji, ipak nema zaokreta u američkoj vojnoj politici. Naime, borba između vladinih snaga i ustanika i nadalje se vodi,
uslijed čega je preko 10 milijuna ljudi raseljeno, a što rezultira sve većom humanitarnom krizom.

"Niko, pa ni Sjedinjene države neće biti uspješne nametanjem vojne solucije za rješavanje problema unutar Sirije", izjavio je za novinare Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Nezadovoljstvo u administraciji zbog sirijske politike stoga će dočekati i sljedećeg predsjednika, kažu analitičari.

"To je ostavština sirijskog problema koji će opterećivati i sljedeću administraciju: kako Sirija sama, tako i pitanje izbjeglica, čiji pritisak opterećuje naše saveznike u regionu, a i naše odnose sa njima", kaže predstavnik Atlantskog vijeća, Faysal Itani.

Ta neriješena pitanja su navela saveznike SAD-a u sirijskom građanskom ratu da zatraže promjene.

"Mi podržavamo agresivniji i oštriji pristup, uključujući i vojnu intervenciju u Siriji", naglašava Adel al-Jubeir, saudiski ministar vanjskih poslova.

Turska, Katar, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati su također na strani jače vojne akcije, kažu analitičari.

"Ove zemlje su, a naročito Jordan i Emirati koje su neutralnije, ograničile svoju poziciju, jer su izračunale da Sjedinjene države nisu spremne odigrati takvu vojnu ulogu", govori predstavnik Atlantskog vijeća, Faysal Itani.

Po drugima, ako novi američki predsjednik bude pratio javno mnijenje, jače angažovanje za podstrek političkoj tranziciji u Siriji neće mu biti cilj.
(DANIEL SERWER, SAIS)
"Američko stanovništvo nije preokupirano pitanjima Sirije. Njih više zanima Islamska država", kaže Daniel Serwer, SAIS.

Ni predsjednički kandidati Donald Trump i Hillary Clinton nemaju jasan plan akcije u Siriji, ali su oboje izrazili nezadovoljstvo zbog stanja što se rata tiče, i neefikasnosti borbe protiv Islamske države, kaže Daniel Serwer.


XS
SM
MD
LG