Linkovi

Izljevi podrške preživjelima i uposlenicima kluba u Orlandu


Četiri dana nakon najgoreg masovnog ubojstva u američkoj povijesti, zajednica u Orlandu na Floridi nastavlja pružati podršku žrtvama masakra u noćnom klubu Pulse.

Nedjelja rano ujutro. Naoružani napadač otvara paljbu, ubije 49 i rani preko 50 posjetitelja noćnog kluba Pulse u Orlandu na Floridi. Većinski gay klub tu je noć bio priredio ples uz latino glazbu.

''Ovo je bio napad na noćni gay klub. To je napad na homoseksualce. I napad na Hispanike. Ali, budimo realni. To je napad na Ameriku,'' izjavljuje Rick Scott, guverner Floride.

U srijedu, guverner Floride Rick Scott posjetio je The Center, lokalnu LGBT organizaciju, kako bi izrazio svoju podršku. Njeni volonteri prikupljaju i slažu hitne potrepštine i prisjećaju se Orlanda kakav je bio prije užasnih događaja u nedjelju.

''Ovdje sam uvijek bila kao u sigurnom zaklonu, jer se nisam trebala kriti. Nisam morala paziti što govorim. Mogla sam držati ruku svoje prijateljice i biti to što jesam - mislim, kao što to čine heteroseksulani parovi. Nije bilo razloga da se ponašam drugačije, i to je lijep osjećaj,'' kaže volonterka Laura Buitrago.

A sada, tek nekoliko dana nakon pucnjave, podrška dolazi iz neočekivanih mjesta.

''Neki restorani koji su otvoreno govorili da ne podržavaju homoseksualnu, biseksualnu i transrodnu zajednicu, sad nam donose hranu. Kad to vidite, zamislite se i duboko udahnete....i shvatite da je to divno,'' kaže Roxi Santiago iz organizacije Human Rights Campaign.

Ali nije sve divno. Ova masovna pucnjava još je jedan podsjetnik na to kako je lako bilo kome da kupi polu-automatsku pušku. Roxy Santiago komentira:

''Gdje su zakoni koji zabranjuju zločin iz mržnje i oružano nasilje? To je ono što je važno. Moramo zaštiti sebe i sve druge.''

A guverner Floride Rick Scottt dodaje:

''Tugujmo s ovim obiteljima. Od nedjelje razgovaram s njima...njihove priče slamaju vam srce.''

Ali iz tuge proizlazi otpornost. U srijedu navečer, lokalni barovi održali su događaje za prikupljanje novca za bivše uposlenike kluba Pulse. Taj noćni klub bio je više od samog popularnog mjesta za izlaske....to je bilo mjesto njihove egzistencije.

Izljevi podrške preživjelima i uposlenicima kluba u Orlandu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG