Linkovi

Svemirski centar Johnson: put na Mars nakon 2030.


Lansiranje svemirske letjelice Orion iz Cape Canaverala na Floridi, 5.12.2014.
Lansiranje svemirske letjelice Orion iz Cape Canaverala na Floridi, 5.12.2014.

NASA-in Centar za istraživanje svemira Johnson, pored Houstona u Teksasu, predvodi američke napore u ljudskom istraživanju svemira već pet desetljeća. Centar radi na istraživanju slanja ljudi na Mars, što kažu da će biti moguće u 2030.-im godinama - njihovom svemirskom letjelicom Orion.

Od 1961. godine, Svemirski centar Johnson mjesto je gdje NASA izvodi i koordinira sve aspekte letova u svemir s ljudskom posadom.

Glavna funkcija centra je planiranje i nadzor misija u svemir. Od projekata Gemini, Apollo i Skylab do programa svemirske letjelice i - sada - međunarodne svemirske letjelice, svim NASA-inim misijama u svemir upravlja se iz Johnsonovog Centra za kontrolu misija. Holly Ridings je direktorica Odjela za letove:

''Centar za kontrolu svemirskih misija postoji ovdje od ranih 60-ih godina prošlog stoljeća. On je bio podrška za svaki program svemirskih letova s ljudskom posadom u Sjedinjenim državama, od samog početka. I danas koristimo tu zgradu. Ako se odšetate do nje, vidjet ćete da trenutačno imamo šest astronauta i kozmonauta u svemiru. Mi im pružamo podršku s jednim od direktora letova i njegovom ekipom na tlu,'' kaže Holly Ridings.

Druga važna uloga Svemirskog centra Johnson je selekcija i obuka NASA-inih astronauta. Svaki astronaut NASA-e pohađa strogi trening u vrhunski opremljenim objektima prije nego što se otisne u svemir.

''Zgrada u kojoj se nalazimo je naš trening centar za simulaciju. Imamo dijelove međunarodne svemirske postaje u prirodnoj veličini, da bi astronauti mogli dobiti osjećaj na koji način su njeni dijelovi sastavljeni. U modulima izvodimo obuku za krizne situacije, kako bi posada naučila gdje otići i što uraditi ako nešto krene po krivu na svemirskoj postaji,'' objašnjava Holly Ridings.

Laboratorij za neutralno plutanje je jedan veliki bazen koji simulira bestežinska stanja za vrijeme leta u svemiru. Astronauti mogu vježbati hodanje u svemiru u modulima svemirske letjelice u punoj veličini.

Osim što nadzire članove posade na međunarodnoj svemirskoj postaji 24 sata dnevno, Svemirski centar Johnson odgovoran je za izgradnju vozila za posadu u NASA-inoj svemirskoj letjelici Orion, koja bi trebala odvesti ljude dublje u svemir nego ikad prije i time otpočeti novo doba svemirskog istraživanja.

Ako će sve ići po planu, NASA planira da će Orionom moći slati ljude na Mars od 2030.-e godine.

Holly Ridings bodri ljubitelje svemira svuda u svijetu da pronađu načine kako bi mogli sudjelovati u ljudskom istraživanju svemira.

''Ako pogledate čitav svijet, u svemiru postoji prostor za sve nas, da postignemo divne stvari i zajednički napredak u tom smislu za ljudsku vrstu. Dakle, čak i ako vaša zemlja nema program istraživanja svemira, postoje načini da se uključite. Zato bih ja na vašem mjestu bila pozitivna i ushićena, i pronašla način da pomognem,'' poručuje Holly Ridings.

Svemirski centar Johnson: put na Mars nakon 2030.
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG