Linkovi

SAD: Javnost daleko sklonija dolasku izbjeglica nego Trump


SAD: Javnost daleko sklonija dolasku izbjeglica nego Trump
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Nakon napada u noćnom klubu u Orlandu, vjerojatni predsjednički kandidat Republikanske stranke, Donald Trump, ponovio je svoju podršku planu o privremenoj zabrani za muslimane da uđu u Sjedinjene Države.

Na jučerašnjem predizbornom skupu u New Hampshireu, Trump je svojim pristalicama obećao da će, ako bude izabran, iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti da "obustavi imigraciju iz područja svijeta gdje dokazano postoji terorizam." Premda je napadač u Orlandu bio američki državljan, Trump sugerira da imigranti sa Srednjeg Istoka mogu doći u Sjedinjene Države i radikalizirati ljude koji već jesu ovdje ili ih preobratiti preko interneta.

DONALD TRUMP, REPUBLIKANSKI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT: "Moramo provjeriti aplikante da znamo da li su povezani ili podržavaju radikalne grupe - jednostavno. Moramo kontrolirati stopu imigracije i moramo spriječiti stvaranje većih 'vrućih točki' radikalizacije unutar Amerike. To nije komplicirano."

Nedavna anketa, koju je proveo Brookings Institution, pokazuje da Amerikanci pružaju daleko veću dobrodošlicu izbjeglicama nego ovaj milijarder. Pedest-devet anketiranih podržava prihvat izbjeglica, a 41 posto se tome protivi.

SHIBLEY TELHAMI, BROOKINGS INSTITUTION: "To nam je odgovornost, to je dijelom odgovornost Amerike zbog naše uloge u svijetu. Krivica nije posvema naša, ali jeste dijelom. A i zato što smo najmoćnija i najbogatija zemlja u svijetu, imamo moralnu odgovornost na svaki način."

Profesor Telhami, s Univerziteta Maryland, koji je proveo anketu, kaže da su ti stavovi podijeljeni točno po stranačkim linijama, jer samo 38 posto republikanaca podržava primanje izbjeglica iz Sirije i sa Srednjeg Istoka u usporedbi sa 77 posto demokrata. Među Trumpovim pristalicama, 77 posto se protivi dolasku izbjeglica. Administracija predsjednika Obame je postavila cilj da primi do 10 hiljada sirijskih izbjeglica do jeseni.

XS
SM
MD
LG