Linkovi

Ljudska prava su od neprocjenjive vrijednosti


Ljudska prava i slobode, kao i vrijednosti su napadani širom svijeta, rekao je Zeid Ra’ad al-Hussein, visoki povjerenik za ljudska prava Ujedinjenih naroda prilikom otvaranja 32. zasjedanja Vijeća za ljudska prava. Naveo je i niz goruća pitanja koja su, po njemu, mogla biri spriječena.

“Prljave zloupotrebe političara” uperene protiv ranjivih grupa dovode do eskalacije kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, upozorava Zeid Ra’ad al-Hussein. Institucije i vrijednosti koje povezuju ljude, popuštaju pod pritiskom. Zeid upozorava i na to da mržnja, nažalost, postaje dio svakodnevnog života; podižu se zidovi, a prepreke sumnje rastu, dok je suzbijanje javnih sloboda u porastu. Svjedoci smo svake moguće vrste užasa u svijetu na svakodnevnoj bazi.

Najoštrije osuđujem i nečuvene napade nasilničkih ekstremista na nevine, slučajno odabrane ljude, ili na one koji postaju meta zbog svojih vjerovanja ili mišljenja, ili, kako smo to mogli vidjeti juče, uslijed svoje seksualne orijentacije”, rekao je visoki povjerenik Zeid Ra’ad al-Hussein.

Kao što je poznato, 49 ljudi je nastradalo i 53 ozlijeđeno u nedelju u Orlandu, na Floridi, u oružanom napadu u noćnom klubu, omiljenom mjestu okupljanja pripadnika LGBT zajednice.

Zeid je rekao da je zabrinut zbog velike učestalosti oružanog nasilja.

Amerikanci imaju daleko najveću stopu namjernih ubojstava u čitavom svijetu. Mnoga takva krivična djela se mogu povezati sa organiziranim kriminalnim bandama, koji imaju utjecaja i na korupciju u pravosudnim i drugim institucijama”, rekao je Zeid.

Visoki povjerenik je zatim ukazao na veliki broj problematičnih dijelova svijeta. Naveo je, na primjer, nastavak katastrofe u Siriji, kao i u Iraku i Jemenu, dok su i mnogi dijelovi Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike opterećeni represijom, konfliktima i nasilničkom anarhijom. Zamerio je i nesposobnost Evropske Unije da pronađe rješenje za sve veću izbjegličku i useljeničku krizu.

Također je osudio i novi talas napada nasilničkih ektremističkih grupa u Maliju, a izrazio zabrinutost i zbog velikog broja ubojstava na etničkoj bazi u Burundiju. Dugotrajna nestabilnost i konflikti su prisutni i u drugim afričkim zemljama, kao što je to slučaj u Sudanu, i u Demokratskoj Republici Kongo.

Zeid ipak misli da se takve užasne situacije mogu preokrenuti. Formiranje prelazne vlade nacionalnog jedinstva u Južnom Sudanu, kao i mirna predaja vlasti u Cetralno-Afričkoj Republici daju nadu namučenim ljudima u tim zemljama.

Poricanje ljudskih prava često dovodi do rata, dok poštovanje ljudskih prava pomaže održavanju mira, rekao je visoki povjerenik. Ljudska prava nisu skupa – ona su neprocenjiva, naglasio je Zeid Ra’ad al-Hussein.

XS
SM
MD
LG