Linkovi

ISIL preuzeo odgovornost za pokolj u Orlandu


Policijski forenzičari na mjestu zločina, uslijed iznošenja tijela ubijenih iz gay kluba Pulse u Orlandu, Florida, 12.6.2016.
Policijski forenzičari na mjestu zločina, uslijed iznošenja tijela ubijenih iz gay kluba Pulse u Orlandu, Florida, 12.6.2016.

Izjave na arapskom i engleskom jeziku objavila je novinska agencija Amaq, svojevrsno propagandno oruđe ISIL-a. U izjavi na engleskom stoji da je napad u noćnom klubu u Orlandu ''izveo borac Islamske države.''

Dok američki istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi postoje li stvarne veze između oružanog napadača u Orlandu, 29-godišnjeg Amerikanca afganistanskog porijekla, Omara Saddiquija Mateena i ISIL-a, pristalice ISIL-a izjavile su da preuzimaju odgovornost.

Izjave na arapskom i engleskom jeziku objavila je u nedjelju novinska agencija Amaq, svojevrsno propagandno oruđe ISIL-a. U izjavi na engleskom stoji da je napad u noćnom klubu u Orlandu ''izveo borac Islamske države,'' uz tvrdnju da je ubijeno preko 100 homoseksualaca.

''To je legitimna tvrdnja,'' izjavio je Thomas Joscelyn iz Fondacije za obranu demokracija, te dodao da to, doduše, ne znači da je Mateen bio upućen od Islamske države ili da je djelovao po njihovim naredbama. ''Možda Amaq to samo izvodi iz medijskih izvještaja koji navode da se Mateen zakleo na vjernost Islamskoj državi prije, ili nakon, napada,'' komentira Joscelyn.

Bez obzira na to što je prava istina, stručnjaci kažu da je upravo to pažnja koju žarko priželjkuje ISIL, osobito ako se uzme u obzir sve veći broj poraza kroz koje prolazi ova teroristička skupina i njen samo-proglašeni kalifat na bojištima u Siriji i Iraku, kao i u Libiji.

''Što se njih tiče, nije važno je li Mateen postupao prema naredbana Islamske države ili ne,'' kaže Joscelyn. ''Za njih je velika propagandna pobjeda ako to učini jedan od njihovih pristaša.''

Prema nekim pokazateljima, moguće je da je oružani napad na noćni klub u Orlandu - barem na kratko - već unio novu energiju među ISIL-ovim sljedbenicima na društvenim medijima.

XS
SM
MD
LG