Linkovi

Predsjednik Obama podržao Hillary Clinton


Barack Obama je potvrdio svoju dugo-očekivanu podršku Hillary Clinton kao predsjedničkoj kandidatkinji Demokratske stranke, nedugo nakon sastanka u Bijeloj kući sa dugoročnim suparnikom Clintonove, senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom.

Predsjednik Obama nije gubio vrijeme objavljivanjem podrške za Hillary Clinton. To je obznanio putem videa koji je sastavljen u kampanji Clintonove.

''Poznato mi je kako ovaj posao može biti težak. Zato znam da će Hillary u tome biti jako dobra. Zapravo, mislim da do sada nije bilo nikoga tko je toliko kvalificiran da obnaša tu dužnost. Ona posjeduje hrabrost, suosjećanje i srce za taj posao,'' izjavio je predsjednik Obama.

Video je objavljen netom nakon dugog sastanka Obame sa suparnikom Clintonove, Bernijem Sandersom, u Bijeloj kući.

Sanders je za novinare izjavio da se uskoro planira sastati s Clintonovom, te u optimističkom tonu dodao da će se ujedinjeni demokrati zajednički sučeliti s vjerojatnim predsjedničkim kandidatom Republikanske stranke Donaldom Trumpom:

''Učinit ću sve što je u mojoj moći i raditi što više mogu kako bih zajamčio da Donald Trump ne postane predsjednik Sjedinjenih država.''

Trump je objavio svoju reakciju na Twitteru, pozivajući se na svoju omiljenu karakterizaciju Clintonove kao ''pokvarena Hillary.''

Obamina podrška dolazi samo nekoliko dana nakon što je Clintonova osigurala nominaciju Demokratske stranke, poslije preliminarnih izbora, koji su završili puno većom podijeljenošću od očekivanog.

Hillary Clinton zavhalila se svojim pristalicama u utorak, nakon pobjede u četiri od šest nadmetanja, uključujući Kaliforniju:

''Svi mi toliko dugujemo onima koji nam prethode, a večeras pripada svima vama.''

Sanders se također sastao sa svojim demokratskim kolegama u Senatu, među kojima je bio i senator Chuck Schumer iz New Yorka. On je tom prilikom izjavio:

''On nije iscrpljen. Nije ogorčen. Nije ni ljut. Rekao dam mu da sam ponosan na njega i ono što je postigao.''

Demokrati očekuju da će Sanders uskoro podržati Clintonovu kao predsjedničku kandidatkinju, kaže analitičar Kyle Kondik:

''Očekujem da će Sanders na kraju stati uz Hillary Clinton, iako možda ne tako očigledno. Sad je samo pitanje kako ponovno ujediniti Demokratsku stranku i koliko je Sanders voljan pomoći u tim naporima.''

Unatoč žučnim preliminarnim izborima Demokratske stranke, Trump će u konačnici biti ujedinitelj - tvrdi Bill Galston iz Institucije Brookings:

''Ako je gospodin Sanders ozbiljan kad kaže, kao što je već često spominjao, da su razlike između njega i bivše državne tajnice Clinton neznatne u usporedbi s razlikama između njih dvoje i Donalda Trumpa, onda će Trump učiniti sve u svojoj moći da ponovno objedini svoju stranku.''

Clinton i Obama pojavit će se prvi put u sklopu zajedničke kampanje sljedećeg tjedna u Wisconsinu.

Predsjednik Obama podržao Hillary Clinton
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG