Linkovi

Novi MRI magnet i 3D hologram - za bolji uvid u ljudski mozak


Naučnici i inženjeri nastavljaju poboljšavati medicinske uređaje za pomoć ljekarima da bolje razumiju i dijagnosticiraju uvjete koji mogu utjecati na ljudski mozak. Jedan od njihovih ciljeva je pronaći uzroke Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, od kojih obolijevaju milijuni ljudi širom svijeta.

Od 1980-ih godina, liječnici koriste uređaje za snimanje magnetskom rezonancom, odnosno MRI skenere, kako bi pregledali tijelo pacijenata bez da ih izlažu štetnim utjecajima rendgenskih zraka.

Izmjenično magnetsko polje stvoreno unutar cijevi MRI uređaja pobuđuje atome vodika u tkivu tijela i oni emitiraju radio valove. Te valove može se preobličiti u slike nalik onima rendgenskih zraka.

Magnet jednog novog MRI uređaja, koji proizvodi Siemens, ima sedam tesla jedinica, što ga čini preko 100 tisuća puta jačim od Zemljinog magnetskog polja.

''Upotrebom nečeg kao što je slikovna dijagnostika sa sedam tesla jedinica možete dobiti slike vrlo visoke rezolucije i kontrast koji vam je potreban da bi identificirali određene pod-dijelove jezgri koje tražite,'' kaže Peter Jezzard, profesor Neuroimaging-a.

No, čak i dvodimenzionalne crno-bijele slike visoke rezolucije vrlo su različite od trodimenzionalnih raznobojnih prikaza koje se može promatrati iz svih uglova.

Korištenjem MRI snimaka molekula vode koje se kreću u bijeloj tvari mozga, znanstvenici britanske kompanije Holoxica dizajnirali su hologram koji prikazuje veze između neurona.

''Mozak je tako složena trodimenzionalna struktura da je ponekad vrlo teško opisati ili razumjeti stvarnu povezanost. Stoga, vidjeti ga u 3D formatu mogla bi biti prečica u edukaciji koja može i učvrstiti proces učenja,'' pojašnjava neurokirurg Basil Ridha.

Holografski prikaz još je u prototipnoj fazi, ali znanstvenici kažu da će, jednom kad bude spreman za proizvodnju, biti kompatibilan ne samo s MRI uređajima, već i sa CT i ultrazvučnim skenerima.

Novi MRI magnet i 3D hologram - za bolji uvid u ljudski mozak
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

XS
SM
MD
LG