Linkovi

Hillary Clinton biračima: Uvijek ću biti na vašoj strani!


Bivša državna tajnica Hillary Clinton postala je prva predsjednička kandidatkinja ikad jedne od dviju velikih stranaka kada je jučer osigurala nominaciju. U prilogu Katherine Gypson, više o tome kako će desetljeća koje je Hillary Clinton provela u oku javnosti oblikovati njezinu predizbornu bitku protiv Donalda Trumpa.

Za Hillary Clinton je put do ovog povijesnog trenutka bio dug... "Večerašnja pobjeda ne govori samo o jednoj osobi - ona pripada generacijama žena i muškaraca koji su se žrtvovali da bi to postalo moguće."

Od prve dame, preko senatorice, do američke državfne tajnice... te ponekad teške godine oblikovale su ju kao kandidata.

MICHAEL ISIKOFF, NOVINAR: "Ona je pametna. Ona je uporna, ona ne odustaje. Ona je politički borac ali znate da se iza te prijateljske, dobroćudne naravi krije jaki politički konkurent."

Isikoff je bio prvi novinar koji je razotkrio aferu između tadašnjeg predsjednika Billa Clintona i pripravnice u Bijeloj kući Monike Lewinsky. On kaže da su se sumnjičavost Hillary Clinton prema medijima i oklijevanje da bude potpuno transparentna povećali tokom predsjedničkog mandata njenog supruga.

"Vidi se veza između tvrdih stavova koje je onda stvorila i kasnije odluke da ima privatni server za email koji joj sada stvara toliko problema."

Barijere javnog života često su je sprečavale da pokaže svoju osobenost.

RON FOURNIER, NOVINAR: "Ona je cool i to u pravom smislu. Ona je staložena, ona kalkulira."

Fournier pokriva Clintonovu još od 1980-tih. Kaže da je ona otporna, sa dobrim smislom za humor, sa bitkama koje je vodila protiv seksizma, objeda o korupciji i nevjernostima njenog supruga. Ta bi ju isklustva mogla učiniti boljim kandidatom.

"Da bi bila mnogo bolja od Donalda Trumpa i da ga pomete na izborima, mora biti ona vedrija, transparentnija, zabavnija i ranjivija osoba kakva je bila."

Gospođa Clinton priznaje da po prirodi nije političar. Ali njen najveći izazov moglo bi biti dokazivanje da joj se može vjerovati. "Ona je protraćila svoj kredibilitet, skoro joj se isto toliko ne vjeruje koliko ni Trumpu."

U izbornoj godini obilježenoj željom za autentičnošću, Hillary Clinton će morati uvjeriti birače da su njena desetljeća u oku javnosti snaga a ne slabost.

Isikoff: "Ona je osoba iz druge ere, a izbori su obično o budućnosti, o promjeni, da se stvari protresu."

No, Hillary Clinton je već počela na tome raditi. "Mnogi od vas se osjećaju kao da su sami, da nitko nije na njihovoj strani - no ja jesam. Čujem vas i vidim vas. A kao vaš predsjednik, uvijek ću biti na vašoj strani.“

XS
SM
MD
LG