Linkovi

Oštra kritika Trumpa u govoru Hillary Clinton o nacionalnoj sigurnosti


U značajnom vanjskopolitičkom govoru, održanom u četvrtak u Kaliforniji, Clintonova je osvrnula na svoje sopstveno iskustvo i rekla je da bi izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD bila "istorijska greška".

Oštra kritika Trumpa u govoru Hillary Clinton o nacionalnoj sigurnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Samo nekoliko dana prije preliminarnih izbora u šest saveznih država u SAD, ankete pokazuju da je utrka za nominaciju između demokratskoh kandidata Hillary Clinton i Bernieja Sandersa sve tesnija. U značajnom vanjskopolitičkom govoru, održanom u četvrtak u Kaliforniji, Clintonova je osvrnula na svoje sopstveno iskustvo i rekla je da bi izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD bila "istorijska greška".

U naranžastoj bluzi, u znak obeležavanja dana borbe protiv oružanog nasilja, Hillary Clinton je juče u San Diegu rekla da je Donald Trump nepripremljen i "po svom temperamentu nedorastao" da zauzme položaj za koji je potrebno znanje, stabilnost i ogromna odgovornost.

"Ideje Donalda Trumpa ne samo što su drugačije, nego su i opasno konfuzne. Čak nisu ni ideje - nego niz bizarnih buncanja, ličnih obračuna i izravnih laži", rekla je u svom govoru demokratski predsjednički kandidat, Hillary Clinton.

Klintonova je također rekla da se ovom biznismenu oholog govora ne mogu se povjeriti nuklearne šifre jer bi on mogao povesti zemlju u rat samo zato što ga je netko uvrijedio.

"On je čovjek po kome još više zemalja bi trebalo imati nuklearno oružje, uključujući i Saudijsku Arabiju. On je zaprijetio da odbaci naše saveznike u NATOu - zemlje koje surađuju sa nama u iskorenjivanju terorizma prije nego što nas oni napadnu", naglasila je Hillary Clinton.

Ona je rekla i to da bi Trump upropastio privredu SAD, kao što su mu i kazina bankrotirala.

Trump je, po svom običaju, ubrzo odgovorio na Twitteru, rekavši da joj je nastup bio loš i da nije djelovala predsjednički.

Pored demokrata, donedavna su i mnogi republikanci bili kritični prema Trumpu. Ali sa rastućom podrškom masa, sada mnogi u njemu vide jedinu šansu za ponovno preuzimanje predsjedništva.

U četvrtak Trump je dobio podršku i predsjednika Predstavničkog doma u Kongresu, Paula Ryana.

"Nije nikakva tajna da Donald Trump i ja imamo neke nesuglasice. Nije ni to tajna da smo se povremeno sukobljavali po nekim pitanjima. To se dešava među ljudima. Dešava se i sa Republikancima. Ali pravo pitanje je: možemo li sastaviti takav proces koji će pomoći da se naša stranka ujedini i da najesen bude u punoj snazi?", rekao je Paul Ryan.

Clintonova još uvijek mora da se bori za nominaciju sa senatorom iz Vermonta, Bernijem Sandersom.

XS
SM
MD
LG