Linkovi

2016. - godina virtualne stvarnosti


(A. Pimienta/VOA)

Tako je industrija potrošne elektronike nazvala ovu godinu, u kojoj će potrošači diljem svijeta moći osobno isprobati veliki niz proizvoda virtualne stvarnosti trenutno dostupnih na tržištu. Što će to korisnici vidjeti kad stave naočale s virtualnom stvarnošću? Pročitajte i pogledajte!

Zamislite bliski susret s kitom - iako nije lako prikazati virtualnu stvarnost, ili VR, na ovom dvodimenzionalnom ekranu.

Korisnik koji nosi VR kacigu zapravo se nalazi u samom prizoru, okružen tim iskustvom. U nekim slučajevima, korisnici mogu čak sudjelovati u tom što vide.

''Mogu pogledati ulijevo ili preko ramena i vidjeti otvaranje čitavog jednog svijeta u tom pravcu, a isto tako i onaj koji se širi i produbljuje ispred mene. Stvarno kao da ste u njemu i dio njega,'' kaže korisnik VR kacige, Andrew Davis

Izbor VR kaciga je velik, kao i raspon cijena...od kartonskih preglednika poput ovog, u koji možete umetnuti mobilini telefon i pogledati preuzeti sadržaj, do sofisticiranijeg Gear VR preglednika koji je kompatibilan sa Samsungovim pametnim telefonom. Od skupljih modela, tu su Oculur Rift i HTC Vive koji se povezuju na kompjuter. Vive korisnicima omogućuje da se kreću po prostoriji.

Uz svu opremu na raspolaganju, korisnici žude za novim sadržajima.

''Mislim da ćete se uvjeriti da trenutno zapravo ima vrlo malo zanimljivog sadržaja,'' kaže Todd Richmond iz USC Instituta za kreativne tehnologije.

Stvaranje zanimljivog sadržaja zahtjeva stručnost, i oni koji rade na njima još uvijek eksperimentiraju s hardverom i softverom koji su trenutno dostupni.
Anthony Batt suosnivatelj je tvrtke Wevr, distributera VR sadržaja. On pojašnjava:

''Stvari se kreću puno brže neko kod mobitela, ali puno sporije nego za kompjuterske revolucije. Stoga - da, primjećujemo nove inovacije, nove hardvere i softere svaki dan.''

Todd Richmond pri Institutu za kreativne tehnologije Sveučilišta Južne Kalifornije, kaže da potrošači moraju biti strpljivi:

''Mislim da, jednom kad sprave dopru ljudima u ruke, a ne postoji još prikladan sadržaj, tehnologija ne funkcionira savršeno i nije ju lako koristiti, bit će loših strana i mrtvog hoda. Ali nakon toga će se povratiti jer tehnologija ima moć da uradi nevjerojatne stvari.''

Stručnjaci za virtualnu realnost predviđaju nove aplikacije na polju obrazovanja, zdravstva i trgovine.

''Zamislite da ja uđem i pogledam neki proizvod, ali umjesto da ga vidim na ekranu, sad ga mogu ubaciti i vidjeti sebe u njemu,'' kaže Todd Richmond.

Pa čak i na polju ljudskog ponašanja.

''To će utjecati na način pohranjivanja vlastitih sjećanja. Ako imate djecu, zašto bi željeli napraviti samo jednu fotografiju? Zašto ne bi koristili 3-D, ili video u 360 stupnjeva, pa da, kad djeci bude 15 godina, oni će zapravo moći sjediti usred događaja koji su doživjeli s vama,'' dodaje Anthony Batt.

A kako će izgledati virtualna stvarnost dok sazrije ovaj novi medij, korisnici će tek saznati...

2016. - godina virtualne stvarnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG