Linkovi

Rame uz rame sa - robotima


Sve je veći broj robota koji se pridružuju radnoj snazi dok kompanije vrše racionalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa. Najnoviji roboti su fleksibilni i spremni za suradnju, jer su tako izrađeni da mogu raditi uz ljude ili ih potpuno zamijeniti.

Rame uz rame sa - robotima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Na njujorškom sajmu RoboUniverse, roboti moraju da rade.

"Roboti nemaju svijest, nisu samosvjesni, i vjerujte mi, oni neće nikad postati društveni", uvjerava nas Preben Hjornet, osnivač i generalni direktor, Blue Workforce.

Taj nedostatak ličnosti roboti nadoknađuju produktivnošću, oslobađajući ljude od monotonog rada.

"Raditi svakodnevno isti repetitivni posao, to nije humano, i po meni nitko ne bi smio raditi tako, pogotovu na duže vrijeme. Ima puno tvrtki gdje se, upravo zbog toga, radna snaga često mijenja", kaže Tom Moolayil, tehnički direktor, Universal Robots.

Ali na sreću, roboti su pravi stručnjaci na takvim poslovima.

"Ovakvi roboti su korisni - kako za kompaniju, tako i za same zaposlene", dodaje Tom Moolayil, tehnički direktor, Universal Robots.

Kompanija Universal Robots ima robote koji se mogu programirati, prenosivi su i sigurni, čak prepoznaju i to kad radnik slučajno klizne i padne na njih.

"Kad osjete silu iznad određene jačine, oni se zaustave", objašnjava Tom Moolayil, tehnički direktor, Universal Robots.

U ovoj firmi, robot R-D-3 Vanguard se penje po stepenicama i može se kretati i po neravnom terenu. Može se, na primjer, koristiti za nalaženje i deaktiviranje mina.

"Sa njima se može pregledati opasan teren prije nego što ljudi uđu na to područje", kaže Alvin Wong, glavni referent za marketing, Transcend Robotics.

Roboti imaju ključnu ulogu u taktičkim jedinicama.

"Policija i vojska vidi svoje partnere u tim robotima. Njihovom primjenom radno okruženje postaje kolaborativnije", dodaje Tom Moolayil, tehnički direktor, Universal Robots.

Roboti pomažu i invalidima. Whill su robotna invalidska kolica koja se kreću po unaprijed programiranoj stazi. Tehnologija navigacije se ne ograničava samo na njih.

"Ta automatizacija se može koristiti za bilo koje kopneno ili zračno prijevozno sredstvo. A u industrijskoj primjeni, ona je još efikasnija. Imamo, recimo, viljuškare u dvorištu, i želimo ih pomjeriti s točke A na kamion, koji će ih prebaciti na drugo odredište, kod drugog klijenta", kaže Phil Mann, glavni referent za marketing, 5D Robotics.

Sasvim je moguće, dakle, će nam u budućnosti kolega na poslu biti robot.

RoboUniverse je konferencija i sajam koja istražuje fascinantno područje robotike, uključujući i dizajniranje, aplikaciju i upotrebu robota. Kroz čitav niz seminara, radionica i izložbi, učesnici mogu steći saznaje o robotici i njenoj primjeni u oblasti obrazovanja i poslovanja, isto tako i o tehničkim mogućnostima u toj grani.

Konferencija je posvećena i temama kako roboti utiču na savremeno društvo, kako mogu biti korišteni u nastavi, u domaćinstvu ili kao radna snaga, i koje su limitacije humanoidnih robota. U izložbenim halama učesnici mogu imati interaktivne presentacije o najnovijim tehnološkim dostignućima, i razgovarati sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti robotike iz svih dijelova svijeta.XS
SM
MD
LG