Linkovi

Obama u Hirošimi: Dan koji će ostati zabilježen u povijesti


Barack Obama polaže vijenac u Spomen parku mira u Hirošimi, 27. maja 2016.
Barack Obama polaže vijenac u Spomen parku mira u Hirošimi, 27. maja 2016.

Barack Obama i japanski premijer Shinzo Abe položili su vijenac u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, gradu na koji su američki avioni bacili nuklearnu bombu 1945 godine - u znak sjećanja na desetine tisuća koji su poginuli u ekspoloziji i milijune koji izgubili živote tokom rata.

Tisuće ushićenih Japanaca okupili su se da pozdrave predsjednika Obamu koji je u pratnji išao prema spomen parku, koji se nalazi na mjestu nuklearnog bombardiranja koje je tada uništilo skoro čitav grad.

Predsjednik Obama je objasnio zašto je on prvi američki predsjednik koji je došao posjetiti ovo mjesto.

''Došli smo ovdje da stanemo usred ovog grada i prisilimo se da zamislimo taj momenat kada je bomba pala. Da se prisilimo da osjetimo strah i šok djece koja su bila zbunjena prizorom oko njih. Da čujemo taj krik tišine. Mi se sjećamo svojih nedužnih koji su ubijeni u strašnom ratu, i ratovima prije ovoga, ali i u ratovima koji su uslijedili poslije,'' izjavio je američki predsjednik.

Ovo je nekada bilo sasvim drugačije mjesto, ostavljeno u izgorenim ruševinama na kraju Drugog svjetskog rata.

Hirošima je ponovo prometni lučki grad, pun života, ali bolna sjećanja i dalje ostaju. Predsjednik Obama se sastao sa dvoje preživjelih i njihovim obiteljima.

On poručuje da prošlost ne treba zaboraviti, ali i da su sjećanja pomogla da se kuje bolja budućnost:

''Svijet je ovdje zauvijek promijenjen, ali danas će djeca ovaj dan provesti u miru. Koliko je to vrijedna stvar! To je vrijedno zaštite i to treba pružiti svakom djetetu. To je budućnost koju možemo izabrati. Budućnost u kojoj su Hirošima i Nagasaki osvit atomskog rata, ali i trenutak buđenja moralne svijesti.''

Barack Obama i japanski premijer Shinzo Abe položili su vijenac u znak sjećanja na desetine tisuća koji su poginuli u ekspoloziji i milijune koji su izgubili živote tokom rata.

Hirošima je bila posljednja destinacija predsjednika Baracka Obame na azijskoj turneji, tokom koje je posjetio Vijetnam i bio na Samitu G7.

Čini se da je pomirenje s bivšim neprijateljima bilo zajednička crta posjeta Vijetnamu i Japanu.

Obama u Hirošimi: Dan koji će ostati zabilježen u povijesti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG