Linkovi

Instrument za analizu daha otkriva bolesti


Od 1931. godine od kada je u Americi testiran prvi drunkometer, tj. sprava za odredjivanje nivoa alkohola u krvi, agencije za sprovođenje zakona širom svijeta koriste ove prenosive testove koje analiziraju zadah, sve s ciljem da se presretnu pijani vozači.

Instrument za analizu daha otkriva bolesti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Doktori, medjutim, otkrivaju da analizom daha mogu otkriti i druge bolesti, od malarije do raka, kako za Glas Amerike izvještava novinar Djordje Putić.

Naučnici kažu da gotovo 300 milijuna ljudi godišnje u svijetu primi lijekove protiv malarije, iako se za neke od njih tek pretpostavlja da imaju ovu bolest, na osnovu simptoma.

A sada se, zahvaljujući jednom pristupačnom instrumentu koji analizira dah, a koji naučnici razvijaju na Univerzitetu Washington u St. Louis-u, u saveznoj državi Missouri, može utvrditi ko zaista ima malariju, i stoga treba uzimati lijekove.

"Ovo će biti jedan dugotrajan uređaj koji je vrlo primjeren za rad na terenu sa ograničenim resursima, i koji ne zahtijeva poseban trening za korištenje", kaže Audrey Odom, sa Univerziteta Washington u St. Louis-u.

Ovaj test koji otkriva malariju, otkriva tvari koje emitiraju paraziti malarije, i to vrlo brzo nakno što je osoba inficirana, a to znači i brzi tretman.

Preliminarno testiranje u Malawiju je dalo 100 procentnu točnost u dijagnosticiranju ove često smrtonosne bolesti.

U međuvremenu, analizatori daha koji ukazuju na rak pluća, još nisu potpuno usavršeni, ali postaju sve manji, a njihova preciznost dijagnosticiranja sve veća.

"Do sada smo uspjeli da ugradimo mikročip da bi smanjili veličinu naprave, pa je od masivnog predmeta spao do veličinu dugmeta", kaže izvršni direktor kompanije Owlstone Medical, Billy Boyle.

Istraživači kažu da će novu napravu svako moći korisiti, a već se testira u 17 britanskih bolnica. Očekuje se da će na dospeti na tržište iduće godine.

Naučnici također rade na razvoju tehnologije kojom će se na isti način moći utvrditi virusna upala pluća i tuberkuloza.

XS
SM
MD
LG