Linkovi

Hillary Clinton žali što nije koristila službeni email


Džinovsko pitanje koje ne prestaje mučiti predjedničku kampanju Hillary Clinton opet je dobilo zamaha: u novom vladinom izvještaju se kaže da je bivša državna tajnica prekršila pravila ministartva time što je koristila svoj privatni email server i u službene svrhe.

Hillary Clinton žali što nije koristila službeni email
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Očekuje se da će generalni inspektor State departmenta danas, u četvrtak, objaviti svoj izvještaj, u kojem se kaže da je takva praksa nosila u sebi sigurnosne opasnosti. Istražitelji, međutim, tvrde da je takvih "sistemskih slabosti" bilo i prije Clintonovog mandata i da su takvu praksu imali i njeni prethodnici.

U novom izvještaju se kaže da je Clintonova prije nego što je napustila položaj državnog tajnika, trebala predati sve službene email poruke. Međutim jedan od glasnogovornika ministasrtva kaže da Clintonova nije bila jedini državni tajnik koja je kršila ove smjernice.

"Iskreno, priznajemo da smo mogli biti ažurniji u sačuvanju dokumentacije i email poruka i ranijih državnih sekretara i njihovih saradnika, nekoliko administracija unazad. I prije državne tajnice Hillary Clinton", rekao je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

Kada su je prvi put suočili sa ovim problemom, Clintonova je rekla da nije učinila ništa ilegalno. Ali je kasnije priznala da znajući ono što sada zna, trebala je postupati drugačije.

"Iako je bilo dozvoljeno, trebala sam koristiti dva računa: jedan za lične poruke, a drugi za poslovne. To je bila greška, i žao mi je zbog toga. Preuzimam tu odgovornost", rekla je Hillary Clinton, demokratski predsjednički kandidat.

Nakon toga što je Clinton predala State departmentu preko 50 hiljada stranica službenih email poruka, zajedno sa serverom, bura se privremeno smirila. Ali je ona oživljena sa svakim novim izvještajem, kao i sada. Njen republikanski rival u predsjedničkoj utrci to iskorištava.

"Nepoštena Hillary, toliko je kriva da ne može biti više kriva. Danas je dobila malo lošiju vijest, kao što znate, od....izašli su neki izvještaji - koji nisu baš bili dobri. Ali - ne baš dobri, izvještaj generalnog inspektora, nije povoljan", govorio je pred jednim skupom Donald Trump, republikanski predsjednički kandidat.

Demokratski lider Predstavničkog doma Nancy Pelosi je odbranila Clintonovu rekavši da su i svi tajnici prije nje postupali na isti način.

"I sam izvještaj govori o 'dugogodišnjim sistemskim slabostima daleko prije mandata bilo kojeg državnog tajnika'", rekla je Nancy Pelosi, demokratski lider Predstavničkog doma.

Izvještaj se bavio propisima, smjernicama i praksom dokumentacije u State departmentu od 1997. godine do danas.

XS
SM
MD
LG