Linkovi

Predsjednik Obama uživao u razgovorima s vijetnamskom omladinom


Obama uživao u razgovorima s vijetnamskom omladinom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Svoju trodnevnu historijsku posjetu Vijetnamu predsjednik Obama je završio skupom građana u Ho Ši Min Cityju, gdje je, uzbudljivim razgovorima, mlade te zemlje ohrabrio na slobodu izražavanja, poduzetništvo i poštivanje ljudskih prava. Kako iz Ho Ši Min Cityja javlja Cindy Saine, predsjednikova posjeta je obilovala iznenađenjima.

Predsjednik Obama je vidljivo uživao u interakcijama s mladim Vijetnamcima na skupu u Ho Ši Min Cityju, nekadašnjem Sajgonu.

Dvadeset-šestogodišnja vijetnamska reperica Suboi postavila je zadnje pitanje, a predsjednik ga je iskoristio da bi govorio u prilog slobode izražavanja.

Ranije je jedan mladić upitao predsjednika kako se postaje dobar lider.

"Prvo da kažem da kad sam bio vaših godina nisam bio tako dobro organiziran, ni obrazovan, ni sofisticiran kao što ste svi vi. Kad sam bio mlad, gubio sam vrijeme na svakojake stvari. Svoje studije nisam uvijek shvaćao ozbiljno i više me zanimala košarka... i djevojke. A nisam baš ni bio ozbiljan," odgovorio je, između ostalog, Barack Obama.

Skup je okrunio povijesnu posjetu u kojoj se predsjednik Obama prvo sastao sa vijetnamskim liderima u Hanoju, gdje je ukinuo 50 godina dug embargo na prodaju oružja tom nekadašnjem ratnom neprijatelju.

Obama je također pozvao vijetnamsku vladu da poštuje temeljna građanska prava svojih građana, a sastao se i sa predstavnicima građanskog društva.

Kasnije, on se sastao sa poduzetnicima i rekao da je optimističan da će se Sjedinjene Države i Vijetnam otisnuti zajedno na stotinu godina dugo putovanje.

Sljedeća i posljednja postaja predsjednikove azijske turneje je Japan, gdje će prisutvovati summitu G-7 i posjetiti Hirošimu.

XS
SM
MD
LG