Linkovi

ICivics: Program koji djecu obučava o obavezama građanskog društva


Među stručnjacima za obrazovanje u Americi dolazi do debate i zabrinutosti o tome da škole ozbiljno zanemaruju podučavanje prava i obaveza građanskog društva. Naš novinar Bernard Shusman šalje prilog iz Instituta za buduće lidere u njujorškom dijelu Harlem.

Ovi učenici 6-og razreda su fokusirani, koncentriraju se, uče, zabavljaju se. Oni zapravo igraju video igru nazvanu Pobijedite i uđite u Bijelu kuću. Učenici naime preuzimaju ulogu zamišljenih predsjedničkih kandidata i uče kako da se natječu, na civiliziran način, po pitanjima koja su kontroverzna, kao što su kontrola nošenja oružja i imigracija. Ta igra je dio obrazovnog projekta zasnovanog na internetu kako bi se podstaklo podučavanje o funkcioniranju građanskog društva. I-Civics je ideja sutkinje vrhovnog suda Sandre Day OConnor 2010.

ICivics je učinkovit način da se dosegne do mladih ljudi i da im se da veća mogućnost da sami razmišljaju na kritičan način, kaže Sandra Day O Connor.

Serija animiranih obrazovnih igara obuhvata sve odjeljke vlade i ustav, i daje digitalne elemente i lekcije za 70 hiljada učitelja i 3 miliona učenika širom Sjedinjenih država.

Učenici se podučavaju o tome kako se se spreme za stvarni svijet i i kako da se predstave , ako se žele kandidirati za predsjednika ili za bilo koju debatu u školi, kaže Jaylah Williams, učenik 6-og razreda.

U toj igri morate biti pametni po pitanju izbora i pridobiti sve savezne države kako bi ste postali predsjednik Sjedinjenih država, kaže Kayla Milom, učenica 6-og razreda.

Ariel Bosworth podučava učenike 6 i 8 razreda.

Imam priliku pokazati im na koji način je njihov glas važan i zašto je važan. I ne samo igra, već i program, i lekcije zaista odrađuju sjajan posao u pružanju osnovnog materijala koji im pokazuje zašto je svaki glas bitan, i zašto trebaju preuzeti aktivnu ulogu u građanskom angažiranju, kaže Arel Bosworth.

Za svaku igru postoji plan lekcija ili simulacija koja vodi učenike kroz različite aspekte vlade, politike, čak i ekonomije na svakom nivou, državnom, i lokalnom. Dani McPartlin, direktor(ica) škole je osoba koja obezbjedjuje sve ove šanse da djeca uče.

Internet program je dobar onoliko koliko je dobar i učitelj i način na kojeg se on povezuje sa učenicima. I kada ga predvodi učitelj, učenici se više angažiraju i postavljaju pitanja.

Prema programu ICivics, 50% učitelja društvenih studija u srednjim školama i 25% učitelja istorije i politike se koristi programom koji rezultira poboljšanim sposobostima pisanja, znanja o građanskom društvu, te ima koristi za sve učenike svakog spola, rase ili društveno ekonomskog statusa. To je, kaže sutkinja O Connor, njena najvažnija ostavština.

XS
SM
MD
LG