Linkovi

Serwer: Dodik čini BiH nefunkcionirajućom državom i stavlja Srbiju u nezgodan položaj


Serwer o BiH: glavni problem - Dodik
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Daniel Serwer, inače profesor na Univerzitetu Johns Hopkins, nedavno se vratio iz posjete Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. U razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Helenom Djordjević, profesor Serwer kaže da je u regionu primijetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Za večeras smo izdvojili osvrt gospodina Serwera na probleme izmedju dva BH entiteta, koji su se u posljednje vrijeme aktualizirali:

Serwer: U Bosni i Hercegovini postoji unutrašnji problem, a taj je problem – neuspjeh da se provedu ekonomske i društvene reforme. Evropska unija inzistira na tim reformama ali se sve još uvijek zbiva jako sporo i oklijevajuće. Ne bih rekao da se napreduje brzo. Ali, uz to, Milorad Dopdik i dalje govori o neovisnosti Republike Srpske. Takve su izjave onespokojavajuće, destabilizirajuće, a i stavljaju Srbiju u vrlo neugodan položaj jer Srbija ne može priznati nezavisnu republiku srpsku. Kada bi ju priznala to bi uništilo njene odnose s Washingtonom i Briselom i Srbija to jednostavno ne želi učiniti. Dakle, Dodik stavlja Srbiju u neugodan položaj. Isto tako, on čini BiH nefunkcionirajućom državom, na žalost.

GA: Mislite li da BiH ne može postati funkcionirajuća država sve dok je Dodik na vlasti?

Serwer: Ostavljam građanima BiH da se pitaju kako dugo će Dodik ostati na vlasti; on je na vlasti vrlo dugo i ne bih se čudio da je ljudima dojadio. Nama naši političari dojade za četiri, ponekad 8 godina. Ali ovdje, to je stvar naroda BiH, na njima je da riješe svoje probleme… uz pomoć Evropske unije, prvenstveno.

GA: Ustvari Milorad Dodik vas je spomenuo poimenično na skupu u Banjaluci, rekavši da nitko, pa ni Vi, neće odlučiti hoće li Republika Srpska postati nezavisna država.

Serwer: Moj je odgovor: Ja neću odlučiti hoće li Republika Srpska postati suverena država, to će odlučiti druge države. A one će odbiti priznati ju ako on ikada bude dovoljno budalast da ju proglasi nezavisnom. Kosovo je proglasilo nezavisnost ranih devedesetih godina, ali ga je samo albanija priznala i to je bilo mrtvo slovo na papiru. Dakle, Deklaracija neovisnosti – kako je savjetodavno presudio Međunarodni sud pravde u slučaju Kosova i Srbije – je politička izjava a ne pravna činjenica. Da bi bila učinkovita, mora biti priznata. Državu moraju priznati druge suverene države. Ne znam tko bi priznao nezavisnu republiku srpsku, ali znam da Srbija neće. Srbija je predana ujedinjenoj BiH između ostalog i zato što ako se BiH raspadne ostala bi krnja muslimanska država u centralnoj bosni, koja ne bi bila održiva i vjerojatno bi bila izvor ekstremizma. Je li to ono što bi Srbija željela na svojoj granici? To sigurno nije ono što bi Hrvatska željela na svojoj granici. Održavanje BiH cjelovitom je jednostavno mudro i vrijeme je da se Dodik prestane pretvarati da postoji i neka druga opcija jer ne postoji.

GA: Da li Zapad pokušava da dovede do smjene Dodika?

Serwer: To morate pitati zvaničnike. Ljudi poput mene, ako hoće, to rade otvoreno: svjedoče u Kongresu o potrebi podrške demokratskoj opoziciji, kao što je bilo u slučaju Miloševića. To se ne rani krišom. No, iskreno, vjerujem da nikome nije toliko važan Dodik. On je sam sebe stavio na crnu listu ne radeći stvari koje bi učinile budućnost BiH u Evropskoj uniji mogućom, stvaranjem funkcionalne države koja može iz Sarajeva dogovoriti i provesti sve uvjete iz Akija. To je sve što se očekuje – nitko ne traži ukidanje republike srpske, nitko se ne želi riješiti Dodika – traži se funkcionalna država BiH.

XS
SM
MD
LG