Linkovi

Pozivi za spašavanje svih otetih djevojčica


Pronadjena je još jedna nigerijska djevojka koju su oteli teroristi Boko Harama prije više od dvije godine, u napadu na jednu školu u mjestu Chibok.

Pozivi za spašavanje svih otetih djevojčica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Ovo je saopćila nigerijska vojska, a prije nje je pronadjena još jedna djevojka, sa 4-mjesečnom bebom koju je rodila u zatočeništvu militanata.
Otmica 219 djevojčica iz škole Chibok 2014. godine je potpuno šokirala svijet, nakon čega su uslijedile kampanje da se poduzmu akcije za njihovo spašavanje . Grupa američkih zakonodavaca je u srijedu pozdravila vijest o povratku jedne od djevojčica.

Grupni video snimak otetih djevojčica koji su snimili otimači je izazvao šok i u zemlji i u inostranstvu. To je postao podsjetnik da je Boko Haram jedna od najokrutnijih barbarskih terorističkih grupa. Mnogi Nigerijci optužuju vladu da ne čini dovoljno da spasi djevojčice. Povratak jedne od njih daje nadu obiteljima svih drugih otetih djevojčica.

"Svaki dan dolazim ovdje jer se i dalje nadam; a sada nam je svima nada snažnija jer smo primili vijest da je ova djevojka nađena", kaže Nkeki Mutah, ujak dvije otete devojčice.

Nekoliko američkih zakonodavaca su pozdravili spašavanje djevojke, koja je identifikovana kao 19-godišnja Amina Ali Nkeki, i izrazili zabrinutost za ostale djevojke .

"Jedan od mojih izvora u Nigeriji navodi da je Amina, koju je identifikovao i zamjenik direktora škole, tokom razgovora sa porodicom rekla da je otprilike šest djevojčica umrlo", rekla je zastupnica iz Floride, Frederica Wilson.

Islamistička grupa je otela više od 270 učenica, ali su neke uspjele pobjeći prvih nekoliko dana. Ostatak ih nije nadjen jer Boko Haram često prelazi granicu i odlazi u Chad, Niger i Cameroon. Amina je policiji rekla da su otete djevojčice držane zajedno.

Američki zvaničnici pozivaju Nigerijsku vladu da poduzme hitnu akciju spašavanja prije nego što su otete djevojčice izmještene na neku drugu lokaciju.

"Predsjedniče Buhari, organizujte se sa svojom vojskom i pružite otpor Boko Haramu, i spasite ove djevojčice", zatražila je zastupnica iz Texasa, Sheila Jackson.

Poziv je upućen nakon izjave nigerijskog predsjednika Muhammadu Buharija na regionalnoj bezbjednosnoj konferenciji u Abuji, po kojoj kontroliranje kretanja Boko Harama ostaje i dalje veliki izazov.


"Sa našim susjedima dijelimo granicu od 1500 kilometara. To su područja gdje magarci, volovi i kamile odlaze i dolaze bez ikakve prepreke,i takve granice nije je lako čuvati", rekao je Muhammadu Buhari, predsjednik Nigerije.

Međutim, čak i da su spašene, iskušenja ne bi prestala za te djevojke. Žene koje su uspjele pobjeći iz zatočeništva, govore o tome kako su ih sačekale brojne predrasude i stigmatiziranje po povratku u vlastite zajednice.

XS
SM
MD
LG