Linkovi

Medijska groznica oko Trumpa se nastavlja


Donald Trump, Washington, DC, 12. maj 2016.
Donald Trump, Washington, DC, 12. maj 2016.

Vjerojatni predsjednički kandidat Republikanske stranke Donald Trump posljednjih dana ne ističe se previše u javnosti, ali i dalje ostaje žarišna točka američke političke debate. Trump je smanjio broj govora i događanja u kampanji, ali nastavlja dominirati američkom političkom i medijskom scenom.

Od imitatora u zabavnim noćnim show-ovima, do političkih emisija...ne možete pobjeći od Donalda Trumpa na američkog televiziji ili ne čuti njegovo ime na skoro svakom političkom događaju. Predsjednički kandidati Demokratske stranke uzimaju ovog njujorškog biznismena za metu u svakoj prilici.

''Radujem se debati s Donaldom Trumpom ove jeseni,'' izjavila je Hillary Clinton, pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

''Iako se s bivšom državnom tajnicom Clinton ne slažem u mnogo toga, postoji jedna točka gdje se slažemo. A to je da moramo poraziti Donalda Trumpa,'' rekao je Bernie Sanders, pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

U međuvremenu, skoro svakom republikancu u zemlji postavlja se isto pitanje: da li podržavate Donalda Trumpa? Prošlotjedni sastanak Trumpa i predsjedatelja Zastupničkog doma Paula Ryjana doveo je do medijske groznice, ali ne i do jasnih odgovora.

''Imali smo vrlo ohrabrujući sastanak. Nije tajna da između Donalda Trumpa i mene postoje brojne razlike. Danas smo razgovarali o tim razlikama,'' rekao je Paul Ryan.

Ryan kaže da fasciniranost Trumpom nije nikakvo iznenađenje:

''On je dobio više glasova nego ikoji republikanac na primarnim izborima u američkoj povijesti. A nismo još ni došli do kraja.''

Bijela kuća na cijeli spektakl gleda drugim očima. Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, izjavio je:

''Trenutačno primjećujemo da su republikanci fokusiraniji na odnos s njihovim vjerojatnim kandidatom nego na stvari poput odobravanja budžeta ili financiranja borbe protiv virusa Zika, kako bi se izbjegao kolaps javnog zdravstva.''

Politički analitičari tvrde da je Trumpu dominacija u medijima pomogla da porazi ostalih 16 republikanskih kandidata početkom ove godine. Ta nadmoć nastavlja se i danas, kad je Trump usredotočen na svoju vjerojatnu suparnicu iz Demokratske stranke.

''Posljednja osoba s kojom se korumpirana Hillary Clinton želi nadmetati, vjerujte mi, to pouzdano znam, je Trump,'' rekao je predsjednički kandidat Republikanske stranke.

Medijska groznica oko Trumpa se nastavlja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG