Linkovi

Medijska groznica oko Trumpa se nastavlja

  • Michael Bowman

Donald Trump, Washington, DC, 12. maj 2016.

Vjerojatni predsjednički kandidat Republikanske stranke Donald Trump posljednjih dana ne ističe se previše u javnosti, ali i dalje ostaje žarišna točka američke političke debate. Trump je smanjio broj govora i događanja u kampanji, ali nastavlja dominirati američkom političkom i medijskom scenom.

Od imitatora u zabavnim noćnim show-ovima, do političkih emisija...ne možete pobjeći od Donalda Trumpa na američkog televiziji ili ne čuti njegovo ime na skoro svakom političkom događaju. Predsjednički kandidati Demokratske stranke uzimaju ovog njujorškog biznismena za metu u svakoj prilici.

''Radujem se debati s Donaldom Trumpom ove jeseni,'' izjavila je Hillary Clinton, pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

''Iako se s bivšom državnom tajnicom Clinton ne slažem u mnogo toga, postoji jedna točka gdje se slažemo. A to je da moramo poraziti Donalda Trumpa,'' rekao je Bernie Sanders, pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

U međuvremenu, skoro svakom republikancu u zemlji postavlja se isto pitanje: da li podržavate Donalda Trumpa? Prošlotjedni sastanak Trumpa i predsjedatelja Zastupničkog doma Paula Ryjana doveo je do medijske groznice, ali ne i do jasnih odgovora.

''Imali smo vrlo ohrabrujući sastanak. Nije tajna da između Donalda Trumpa i mene postoje brojne razlike. Danas smo razgovarali o tim razlikama,'' rekao je Paul Ryan.

Ryan kaže da fasciniranost Trumpom nije nikakvo iznenađenje:

''On je dobio više glasova nego ikoji republikanac na primarnim izborima u američkoj povijesti. A nismo još ni došli do kraja.''

Bijela kuća na cijeli spektakl gleda drugim očima. Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, izjavio je:

''Trenutačno primjećujemo da su republikanci fokusiraniji na odnos s njihovim vjerojatnim kandidatom nego na stvari poput odobravanja budžeta ili financiranja borbe protiv virusa Zika, kako bi se izbjegao kolaps javnog zdravstva.''

Politički analitičari tvrde da je Trumpu dominacija u medijima pomogla da porazi ostalih 16 republikanskih kandidata početkom ove godine. Ta nadmoć nastavlja se i danas, kad je Trump usredotočen na svoju vjerojatnu suparnicu iz Demokratske stranke.

''Posljednja osoba s kojom se korumpirana Hillary Clinton želi nadmetati, vjerujte mi, to pouzdano znam, je Trump,'' rekao je predsjednički kandidat Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG