Linkovi

Bagdad: Usprkos ratu, studenti nastoje živjeti normalan život


Irak je zahvaćen u nasilje i brutalnost, ali za studente univerziteta u Bagdadu, rat je sve što znaju. Kako izvještava Sharon Behn nakon posjete kampusu, studenti u Bagdadu se radije fokusiraju na svoju budućnost, prijatelje, Facebook i ljubav.

Većina ovih studenata su bili bebe kada su američki vojnici upali u Irak 2003. Od tada, njihovi životi su obilježeni nasiljem, sektaškim bombardiranjima, a sada i brutalnošću Islamske države. Student mehaničkog inžinjeringa Hamid Muwaffak ne shvata zašto bi se iko želio pridružiti ISIS-u.

Ne znam. Možda ih plaćaju, ali osobno ne shvatam zašto bi neko ubijao ljude i dizao se u zrak. Siguran sam da vlada zna, da bi nešto po tom pitanju poduzela. Jednostavno ne znam, kaže Hamid.

Jedna velika bomba je eksplodirala u siromašnom dijelu istočnog Bagdada dok su studenti polagali završne ispite. Niko se nije ni pomjerio. Oni brinu o drugim stvarima. Usprkos oružanim kontrolnim tačkama i eksplozijama kod kampusa, studenti kažu da je život u Bagdadu kao u bilo kojem drugom gradu. Oni izlaze u restorane, kafane, tržne centre, nalaze se sa prijateljima i provode dosta vremena na mobitelima. Za Sajidu, život se sastoji od više stvari nego samo od rata.

Čak i ako se vodi rat, ipak možemo živjeti normalan život, zabavljati se, izlaziti, imati ljubavne priče. Čak i uz rat postoji ljubav. Mi se samo nastojimo zabaviti, i zaboraviti na rat, kaže Sajida.

I većina Iračana bi se vjerovatno sa njom složila, samo da mogu.

XS
SM
MD
LG