Linkovi

Medicinske greške na trećem mjestu kao uzročnici smrti


Nova studija ukazuje na veliki broj smrtnih slučajeva uslijed liječničkih grešaka. Medicinske greške su među najučestalijim uzročnicima smrti u Sjedinjenim državama, a i globalno.

Medicinske greške na trećem mjestu kao uzročnici smrti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

"Da su medicinske greške bolest, one bi bile treći uzročnik smrti u Sjedinjenim državama", kaže Dr. Marty Makary sa Medicinskog fakulteta Johns Hopkins.

Izjava autora najnovije studije o smrtnosti uslijed medicinskih grešaka i zabluda je, u najmanju ruku, zabrinjavajuća. Niko zapravo ne zna tačan broj ljudi koji umiru zbog grešaka. Centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija koriste kodove za utvrđivanje glavnog uzroka smrti. Ali za medicinske greške ne postoji kod, pa se one ne mogu proučavati ili ispravljati, kaže Makary. Po njemu, to je jedino područje medicine bez dokumentacije.

"Pregledam pacijenta sa rakom, i moram dokumentirati negovu starost i stanje, vrstu i podvrstu raka. Ti podaci onda ulaze u nacionalni registar, i svake godine trošimo milijune dolara i objavimo nacionalnu statistiku o toj bolesti, sa svim vrstama i podvrstama u jednom sveobuhvatnom izvještaju. Tako bi trebalo postupiti i u vezi sa liječničkim greškama", nastavlja Dr. Makary.

Greške se dešavaju kad nema dovoljno medicinskog osoblja ili nedostaje obuka, ali postoje i druge opasne situacije.

"Liječnici hitne službe kažu da je u njihovoj oblasti najučestalija opasna procedura sa potencijalnim greškama primopredaja pacijenta ", kaže Dr. Makary.

To se dešava prilikom smjene osoblja ili kad se pacijenti pošalju na razne procedure bez adekvatne dokumentacije. I dok se greške ne mogu u potpunosti eliminirati, njihov broj može da se smanji.

"Sve dok ne dokumentiramo sve slučajeve pogrešaka u medicinskoj njezi, ne možemo ni shvatiti opseg problema", naglašava Dr. Makary.

A to zahtijeva promjenu sistema, u kojem zdravstveni radnici mogu pronaći i eliminirati slabe tačke u svom radu.

*

Usporedbe radi, od srčane bolesti godišnje umire 611.105 ljudi. Na drugom mjestu uzročnika smrti se nalazi rak sa 584.881 preminulih osoba. Treće mjesto pripada medicinskim greškama sa 251.454 smrti, a to je 100 puta više nego broj nastradalih u svim avionskim nesrećama u najgoroj godini (1972.) Gornji podaci se odnose na 2013. godinu u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG