Linkovi

Zatvaranje turske granice razdvaja izbjegličke obitelji iz Sirije


Posljednjih mjeseci, Turska je postrožila kontrolu nad granicom sa Sirijom, s ciljem da zaustavi priljev izbjeglica. Lokalni zvaničnici kažu da je osobama s ispravnim ličnim dokumentima, kao i povrijeđenima, dozvoljeno da prođu - ali Ankara tvrdi da je pod pritiskom da postroži kontrolu nakon nedavnog sporazuma s Europom o izbjeglicama.

Petogodišnji Ali ima astmu. Koristi ventilator da bi mogao lakše disati.

Samar, njegova majka, pobjegla je iz njihovog doma u Alepu prije četiri mjeseca s njim i njegovim devetogodišnjim bratićem, uslijed pojačanih zračnih napada ruskih i sirijskih snaga na njihov grad koji drže pobunjenici.

Alijev otac platio je krijumčara da im pomogne pobjeći u Tursku.

''I moj muž je želio doći u Tursku, ali to je previše koštalo, pa je mogao poslati samo mene. Granica je zatvorena, a krijumčari traže puno novca,'' kaže Samar Shekho.

Turska je pooštrila kontrolu svojih granica početkom ove godine. Ankara tvrdi da je Turska već prihvatila preko dva i pol milijuna sirijskih izbjeglica, i da je pod pritiskom da zaustavi priljev migranata u Europu.

Ali takva politika razdvojila je mnoge obitelji.

Samar, Ali i Maysa žive u turskom gradu Gaziantep, zajedno sa Samarinim bratom, koji je došao u Tursku prije 18 mjeseci.

On uzdržava ovu obitelj radeći u tvornici odjeće. No, odnedavno nema dovoljno posla.

''Ovdje ima mnogo Sirijaca, i posebno je bilo teško na početku. Naučio sam neke vještine, ali ovdje ima vrlo malo posla pa ga je teško pronaći. No, ja ga stalno tražim i nadam se da ću nešto naći,'' kaže Majid Shekho.

Bez ikakvih primanja, život je sve teži. Alijev ventilator je djelotvoran samo ako sadrži pravi lijek. Ali njegova majka jedva uspijeva platiti račun za struju da bi ventilator radio, a kamoli još i za lijek.

''Sve je ovdje skupo. A čak i za izbjegličku kartu, koja bi mu pomogla da ide kod liječnika, moram imati novac. Život ovdje je težak,'' žali se Samar.

Samarin muž pokušava prodati svoju prodavaonicu u Alepu, da bi mogao platiti krijumčara i pridružiti se svojoj obitelji. Ali nitko ne želi kupiti poslovni prostor u ratnoj zoni.

U međuvremenu, Samar ovisi o milostinji suosjećajnih mještana da bi se mogla brinuti o svojoj djeci.

Zatvaranje turske granice razdvaja izbjegličke obitelji iz Sirije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

XS
SM
MD
LG