Linkovi

Najgledanija fotografija u Nacionalnom arhivu postala filmska komedija Elvis&Nixon


Najgledanija fotografija u Nacionalnom arhivu postala filmska komedija Elvis&Nixon
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Kažu da slika vrijedi hiljadu riječi. Slavna fotografija Kralja rocka, Elvisa Presleya, kako se rukuje s predsjednikom Richardom Nixonom u Ovalnom uredu, vrijedi još i više. Dio zbirke, nastale za prilično nevjerojatnog sastanka Presleya i Nixona prije 46 godina, ova je fotografija najpopularnija snimka u Nacionalnom arhivu. Ona je zaintrigirala i filmsku autoricu Lizu Johnson, koja je susret oživjela u svojoj novoj komediji Elvis i Nixon. Prilog Penelope Poulou.

Od svih slavnih fotografija sačuvanih u američkom Nacionalnom arhivu, najtraženija slika svih vremena je upravo ova. Film Lize Johnson, Elvis i Nixon, iznosi priču iza slike.

Dvadeset-prvog decembra 1970, Elvis se pojavio na sjeverozapadnom ulazu u Bijelu kuću, s pismom u ruci, i zatražio tajni sastanak s predsjednikom. Razlog? Želio je da ga Nixon proglasi tajnim federalnim agentom.

Michael Shannon glumi Elvis Presleya. “Pokušao sam podjednako se posvetiti onome što se zbivalo u njemu, kao i tome kako sam mu nalikovao izvana.”

Kevin Spacey upravo nevjerojatno vjerno glumi Richarda Nixona, gunđavog predsjednika koji – tokom tog nevjerojatnog sastanka – počinje shvaćati da s Kraljem rocka ima više zajedničkog nego što bi ikad pomislio. “Elvis i Nixon, posve istinita priča. Presleya su brinuli prosvjedi protiv rata u Vijetnamu, nepoštivanje organa reda. On je bio daleko konzervativniji nego što mnogo ljudi misli.”

Filmska autorica Liza Johnson kaže da je ono što priču čini toliko intrigirajućom to što je prije 46 godina miješanje politike i zabave bilo neuobičajeno. “Nixon nije ni shvaćao zašto bi se trebao sastati s Elvisom… Odnos između zabave, kulture, i političke kulture, onda i danas – to je tako ogromna promjena da je upravo dirljivo i necinično vidjeti Nixonov stav.”

Možda je taj sastanak bio onaj definirajući trenutak kada je počela strasna veza između američkih političara i zabavljača.

XS
SM
MD
LG