Linkovi

Turska optužuje Zapad da ju ostavlja 'na cjedilu' u borbi protiv terorizma


Turska optužuje Zapad da ju ostavlja 'na cjedilu' u borbi protiv terorizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje zapadne sile, koje se u sjevernoj Siriji bore protiv ekstremista takozvane Islamske države, da ne pomažu njegovoj vladi u borbi protiv džihadista na turskom tlu.

Govoreći u nedjelju u Istambulu, Erdogan je rekao da je Evropa ostavila Tursku da se sama bori protiv militanata ISIL-a. "Nitko od onih koji se bore protiv Daiša u Siriji, nitko od njih nije imao toliko gubitaka kao mi, niti je platio tako veliku cijenu kao mi. Oni (EU) su nas ostavili same u našoj borbi protiv organizacije koja nas pogađa samoubilačkim bombaškim napadima i napada Kilis. Razlika između reakcija na napade u Ankari i Istambulu i onih na napade u Parizu i Briselu nije ništa drugo do jasna nepravda.”

Njegove primjedbe došle su dan nakon što su vlasti objavile da je Turska granatiranjem ubila 55 militanata ISIL-a u sjevernoj Siriji u odmazdu za višetjedne raketne napade u kojima je u Kilisu ubijeno dvadesetoro ljudi.

Turska vojska je objavila pilotsku snimku zračnih udara izvedenih na regije Suran i Tal El Hisn, sjeverno od Alepa, kao i Baragidah i Kusakcik.

Erdoganova optužba je najnoviji znak trzavica između Ankare i Evropske unije, koja poziva Tursku da reformira anti-terorističke zakone za koje se kaže da se sve više koriste protiv kritičara i protivnika turskog predsjednika.

Erdogan tvrdi da Turskoj prijete istovremeno i kurdski pobunjenici i terorizam ISIL-a, te da mora ojačati svoje anti-terorističke zakone.

XS
SM
MD
LG