Linkovi

Tržište softvera za prepoznavanje slika udvostručit će se do 2020. godine


Od samo-markiranja na Facebooku do samovozećih automobila, stručnjaci kažu da je današnja tehnologija prepoznavanja slika još uvijek u početnoj fazi, ali da će uskoro promijeniti način na koji individualni korisnici i korporacije komuniciraju sa fizičkim svijetom - koji postaje sve dostupniji.

Svakodnevne radnje poput očitavanja kartonske ambalaže ili lociranja novčanice od jednog dolara sada su moguće za svakoga.

Isto vrijedi i za nastojanja da se izbjegnu prepreke na cesti ili potencijalna opasnost na aerodromima.

A sve zahvaljujući brzo rastućem tržištu prepoznavanja slika - tehnologiji koja prepoznaje i procesuira obrasce podataka na internetu i u fizičkom svijetu: od strukture kosti vašeg lica, do usisavača koji ste vidjeli na televiziji. Tijekom sljedećih pet godina, procjenjuje se da će se ovo tržište više nego udvostručiti u svijetu, i dostići 30 milijardi dolara, prema procjenama tvrtke za istraživanje tržišta MarketsandMarkets.

Serge Belongie, profesor informatike na Sveučilištu Cornell Tech, kaže da je potencijal tehnologije prepoznavanja slika tek zagrebao površinu:

''Vidimo veliki potencijal i brojne kompanije poput Tesle, Ubera i Googlea ulažu u samovozeće automobile i taksije koji će uvelike koristiti sustav prepoznavanja slika. No, to tek dolazi,'' kaže profesor Belongie.

Osim prepoznavanja lica i samoraspoznavanja - elemenata vidljivih za svakodnevne korisnike društvenih medija - Belongi kaže da prepoznavanje slika postaje sve dostupnije i pruža nove mogućnosti za oglašivače koji dopiru do korisnika na njima još nepoznate načine, kad objavljuju sadržaj na stranicama kao što je Facebook.

''Analiziranje sadržaja tih slika zapravo im omogućuje da prouče demografiju svojih korisnika i stvore oglase koji se mogu prilagoditi sadržaju tih slika,'' dodaje Serge Belongie.

Ova tehnologija sve se više koristi u sustavu globalne sigurnosti, primjerice kod britanskog skenera ThruVis koji može biti skriven među gomilama ljudi.

''Radi se o visoko-osjetljivoj kameri koja može prepoznati i razlikovati predmete skrivene čak i ispod više slojeva odjeće...'' pojašnjava Zak Doffman, glavni izvršni direktor tvrtke Digital Barriers.

...ili NEC-ov softver prepoznavanja lica NeoFace, koji će se uskoro početi koristiti na njujorškom aerodromu John F. Kennedy da prepozna i spoji slike lica u široj bazi podataka, te pomogne identificirati eventualne uljeze koji ulaze u zemlju.

Prema tvrtki MarketsandMarkets, među dodatnim elementima koji pridonose rastu tržišta sustava prepoznavanja slika su napredno pretraživanje slika i kupovanje - sve češće s mobilnih uređaja.

Tržište softvera za prepoznavanje slika udvostručit će se do 2020. godine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG