Linkovi

Obama: Bin Laden je bio meta od prvog dana


Povodom pete godišnjice operacije u kojoj je ubijen Osama bin Laden, predsjednik Barack Obama izjavio je da je odluka da se ulovi i ubije lider al-Qaide bila prioritet od trenutka kad je on došao na predsjednički položaj, no pitanje organizacije te misije bilo je podložno dugoročnim debatama.

Predsjednik Obama govorio je u ponedjeljak za TV mrežu CNN, na petu godišnjicu operacije specijalnih snaga u kojoj je ubijen čovjek odgovoran za terorističke napade 11. septembra 2011. godine u New Yorku i Washingtonu, u kojima je poginulo tri tisuće ljudi.

Nakon mjeseci obavještajne aktivnosti, predsjednikov tim za nacionalnu sigurnost je zaključio da se bin Laden krije na trećem katu jednog strogo čuvanog kompleksa u blizini pakistanskog grada Abbottabad.

Međutim, predsjednik Obama je rekao da, kad je došlo vrijeme odluke o samom izvršenju misije, neki pripadnici njegovog tima za nacionalnu sigurnost smatrali su da im trebaju dodatne obavještajne informacije.

''Izgledi da se radilo o bin Ladenu su bili vjerojatno pola-pola. Bilo je prepirki i s obavještajnom službom, ali isto tako je bilo dovoljno razloga da smatramo da se radi o njemu. Nakon razgovora s glavnim i odgovornim osobama, bilo mi je jasno da je to bila naša najbolja šansa da uhvatimo bin Ladena. I da - ako ne poduzmemo akciju tada - on bi nam mogao iskliznuti iz ruku i moglo bi proći puno godina prije nego se ponovno negdje pojavi,'' rekao je Barack Obama.

Dok su predsjednik i njegov sigurnosni tim pratili video u stvarnom vremenu, četiri američka helikoptera sletila su na spomenuti kompleks i iz njih je izišao visoko obučen tim Navy Seals - specijalne postrojbe američke ratne mornarice.

Pripadnici Navy Sealsa ubili su stražara na prvom katu, potom jednog od bin Ladenovih sinova na drugom katu - nakon što je izgledalo da se on spremao otvoriti vatru - a onda upali u prostoriju na trećem katu. Jedan od članova tima upucao je najvećeg svjetskog zločinca dva puta u glavu.

Seals postrojbe zaplijenile su kutije s kompjuterskim diskovima i DVD-ovima iz bin Ladenove kuće, kao i njegovo tijelo, koje je kasnije bačeno u more, prema muslimanskoj ceremoniji sahrane.

Ovaj intervju bio je prvi put da je Obama javno govorio o detaljima te misije.

Obama: Bin Laden je bio meta od prvog dana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG